Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nápoje pro zahřátí se připravují v chladných podzimních, zimních a jarních dnech. Jsou to horké nápoje s alkoholem nebo bez alkoholu, ale mnohdy s přídavkem koření, které má zahřívací vlastnosti - skořice, hřebíček, zázvor.

Zahřívací nápoje jsou první, po čem sáhneme po příchodu domů z práce, ze školy nebo z procházky v sychravém počasí. Není nad příjemný pocit, když cítíme, jak horký čaj klouže z úst až do žaludku a příjemné teplo se rozlévá po vychladlém těle.

Jaké známe nápoje pro zahřátí

Můžeme je rozdělit do několika základních skupin:

  • Klasické horké nápoje - čaj, káva, kakao, horká čokoláda a bílá káva.
  • Horké ovocné nápoje - ovocný kořeněný čaj, horký džus nebo mošt.
  • Alkoholické horké nápoje - grog s rumem, horké likéry, svařák a punč.

Netradiční horké nápoje

Netradičními nápoji jsou silný masový vývar, horká slivovice při nachlazení a kořeněné destiláty, které zahřívají samy o sobě, například báječná zázvorovice. Pomerančová či citronová šťáva, která v létě osvěžuje a chladí, má v zimě opačnou vlastnost - zahřívá a léčí.

Už se těšíte na vánoční pohodu se sklenkou sladkého a horkého punče v ruce? Na přípravu jednoho z nich se podívejte v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky