Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky jsou takzvaně vděčné jídlo, a to proto, že jsou snadné, rychlé, zasytí a dají se připravit nasladko i naslano. S trochou fantazie z nich zvládnete připravit i dezert, například dort nebo právě tuto roládu.

Palačinkové těsto je tím lepší, čím déle ho necháte odpočívat. Minimálně je to půl hodiny, ale pokud si vzpomenete včas, doporučujeme nechat ho v lednici přes noc. Bude potom krásně jemné a výsledná roláda o to chutnější.

Jak na jahodovou palačinkovou roládu

Suroviny na palačinkové těsto zná každý a surovin na krém do palačinkové rolády není mnoho.

  1. V míse smíchejte mléko, vejce, rozmixované lyofilizované jahody, olej a růžové nebo červené gelové barvivo.
  2. Řádně prošlehejte metličkou, přisypte hladkou mouku a míchejte, dokud v těstě nebudou žádné hrudky.
  3. Hotové těsto nechte odpočinout a poté usmažte co nejtenčí palačinky.
  4. Palačinky nechte vychladnout a pak složte nad sebe tři tak, aby se částečně (asi třetinou) překrývaly.
  5. Doprostřed naneste krém a rozetřete ho do tvaru pruhu.
  6. Krém posypte pokrájenými jahodami, zahněte okraje palačinek vpravo a vlevo a odspodu rolujte.
  7. Hotovou roládu dejte na dvě hodiny do lednice a potom ji dozdobte šlehačkou a čerstvými jahodami.

Použít můžete i jiné barvivo či ovoce, ale růžová vypadá velmi efektně.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli