Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
Zdroj: Top recepty

Společné chvíle rodiny u štědrovečerní večeře jsou součástí tradice, která má u nás pevné kořeny. Postupem času se jídlo, které se podává, měnilo, ale některé zvyklosti, ač pozměněné, stále v řadě rodin přetrvávají.

V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje nejčastěji.

  1. Jemná mandlová vánočka
  2. Vánoční tvarohová štola
  3. Houbový kuba
  4. Maminčina vánoční rybí polévka
  5. Vánoční bramborový salát
  6. Vánoční smažený kapr Retro
  7. Perníčky - měkké bez čekání

1. místo

Vánočka je tradičním vánočním pečivem, které je už od středověku součástí štědrovečerní večeře. Dnes si ji v řadě domácností dopřáváme v předvánočních dnech, často je také snídaní Štědrého dne. Na vánočku existuje řada receptů, některé jsou z kynutého těsta, jiné s kypřícím práškem. Důležité je, aby vánočka byla vláčná, často zdobená plátky mandlí a s rozinkami.

2. místo

Vánoční štóla je další sladké pečivo jehož tradice se k nám dostala z Německa. Štóla obsahuje ořechy, rozinky a kandované ovoce, a na rozdíl od vánočky se nezaplétá. Stejně jako vánočka by se měla nakrojit až na Štědrý den.

3. místo

Houbový kuba se stal  již v minulosti vánočním postním jídlem a tato tradice přetrvává v některých rodinách dodnes. Základem tohoto prostého jídla jsou kroupy a houby, ochucené česnekem, cibulí a majoránkou.

4. místo

Vánoční rybí polévka se obvykle připravuje z vývaru z hlavy a vnitřností kapra, a zeleniny. Zahuštěná bývá krupicí a na talíři ji ozdobíme nakrájenou petrželkou a krutónky.

5. místo

Bramborový salát je klasickou přílohou, která ale v každé domácnosti chutná trochu jinak. Základem salátu jsou uvařené brambory, pak už se recepty rozcházejí - někdo používá jogurt, jiný majonézu, další dává syrovou zeleninu, jiný vařenou či sterilovanou. Najdou se recepty s uzeným masem, salámem, vejci, hráškem, fazolkami i kořenovou zeleninou. Důležité je, že salát bude chutnat.

6. místo

Řízky z kapra jsou častým jídlem na vánočním stole. Pokud se chceme tradičně držet kapra, ale přemýšíme nad alternativním zpracováním, pak můžeme zapátrat v našem dalším článku.

7. místo

Co by to bylo za Vánoce bez cukroví. A především perníčky jsou symbolem Štědrého dne. Krásně nazdobené perníčky jsou často přímo uměleckým dílem. A co teprve, když máme na stole perníkovou chaloupku.

 

Sváteční večeře - kapr s bramborovým salátem

Na závěr ještě bonus: pečený kapr s bramborovým salátem. Podle názorného videa tento oblíbený pokrm snadno připravíme.

Pokud už se blíží Štědrý den a vy jste zjistili, že jste nestihli připravit cukroví, pak je nejlepší chvíle dohnat to oblíbeným nepečeným cukrovím.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky