Pečená bylinková mrkev: Připravte si chuťově výraznou přílohu k různým pokrmům
Vyzkoušejte jednoduchý recept na pečenou bylinkovou mrkev, kterou můžete podávat jako přílohu k jednoduše upravenému masu, nebo si ji vychutnat jen tak, a to třeba s kopečkem kuskusu či bulguru.
Pečená bylinková mrkev získá díky snítkám rozmarýnu a tymiánu nádhernou vůni a česnek zvýrazní její chuť. Můžete ji podávat i jako zdravé pohoštění a doplnit ji libovolným dresinkem nebo hummusem z cizrny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na pečenou bylinkovou mrkev
Nejdříve si připravíte jednoduchý bylinkový olej, a to ideálně den předem. Budete na něj potřebovat snítky rozmarýnu a tymiánu, které sdrhnete a zalijete olivovým olejem. Dále přidáte 1–2 celé stroužky česneku a necháte macerovat při pokojové teplotě do druhého dne (můžete i déle).
Pečená bylinková mrkev
Při přípravě využijete hotový bylinkový olej a pak už si vystačíte s deseti kusy mrkve, hrubozrnnou solí, sedmi stroužky česneku a jednou bylinkovou kostkou (Natur).
-
Mrkev oloupejte a nakrájejte na šikmé plátky silné přibližně 2 mm. V míse ji promíchejte s bylinkovým olejem a lžící soli.
-
Rozpalte širokou suchou pánev a vsypte do ní mrkev. Přidejte dva nastrouhané stroužky česneku a případně i bylinkovou kostku. Za občasného promíchávání nebo prohazování opékejte asi 15 minut.
-
Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. Orestovanou mrkev přendejte do zapékací misky, přidejte pět neoloupaných stroužků česneku, vše promíchejte a podle chuti ještě dochuťte. Pečte asi 40 minut, během pečení občas promíchejte.
-
Podávejte samotnou, s dresinkem, pomazánkou nebo jako přílohu k minutkovému masu.
Komentáře