Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená bylinková mrkev: Připravte si chuťově výraznou přílohu k různým pokrmům
Zdroj: Toprecepty

Vyzkoušejte jednoduchý recept na pečenou bylinkovou mrkev, kterou můžete podávat jako přílohu k jednoduše upravenému masu, nebo si ji vychutnat jen tak, a to třeba s kopečkem kuskusu či bulguru.

Pečená bylinková mrkev získá díky snítkám rozmarýnu a tymiánu nádhernou vůni a česnek zvýrazní její chuť. Můžete ji podávat i jako zdravé pohoštění a doplnit ji libovolným dresinkem nebo hummusem z cizrny.

Jak na pečenou bylinkovou mrkev

Nejdříve si připravíte jednoduchý bylinkový olej, a to ideálně den předem. Budete na něj potřebovat snítky rozmarýnu a tymiánu, které sdrhnete a zalijete olivovým olejem. Dále přidáte 1–2 celé stroužky česneku a necháte macerovat při pokojové teplotě do druhého dne (můžete i déle).

Pečená bylinková mrkev

Při přípravě využijete hotový bylinkový olej a pak už si vystačíte s deseti kusy mrkve, hrubozrnnou solí, sedmi stroužky česneku a jednou bylinkovou kostkou (Natur).

  1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na šikmé plátky silné přibližně 2 mm. V míse ji promíchejte s bylinkovým olejem a lžící soli.

  2. Rozpalte širokou suchou pánev a vsypte do ní mrkev. Přidejte dva nastrouhané stroužky česneku a případně i bylinkovou kostku. Za občasného promíchávání nebo prohazování opékejte asi 15 minut.

  3. Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. Orestovanou mrkev přendejte do zapékací misky, přidejte pět neoloupaných stroužků česneku, vše promíchejte a podle chuti ještě dochuťte. Pečte asi 40 minut, během pečení občas promíchejte.

  4. Podávejte samotnou, s dresinkem, pomazánkou nebo jako přílohu k minutkovému masu.

Mrkev je bezesporu velmi chutná a dostupná zelenina, kterou oceníte především v chladnějším období roku, protože se dobře skladuje. Podívejte se na další tipy, jak mrkev v kuchyni naplno využít.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky