Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pivo je kvašený alkoholický nápoj, který patří mezi nejstarší vyráběné nápoje vůbec. Vyrábí se z vody, sladu, chmele a pivovarských kvasinek v mnoha různých poměrech - proto se jeho složení a chuť neustále mění.

Pivo se používá ve sladké i slané kuchyni. Do těst použijeme spíše světlé pivo, které má nejnižší hořkost - naopak tmavé pivo ladí k masu i uzeninám a je v nich žádoucí. Jemně alkoholová chuť, sladkost, hořkost a kyselost připomíná umami.

Kde se dá v kuchyni použít pivo

Pivem zapíjíme mastné a pálivé pokrmy - k čemu se ale dává pivo do jídla?

  • Podlévání masa a uzenin při pečení a dušení. Zredukovaná šťáva z masa získá jemně hořkou a zároveň nasládlou chuť díky silnému tmavému pivu.
  • I do těstíček na smažení použijeme tmavé pivo, které směs naperlí a těstíčko je nadýchané - např. buřty v pivním těstíčku. Světlé pivo patří do sladkých těstíček.
  • Do těsta na štrúdly a záviny volíme světlé pivo, které mu dá jemně nasládlou, navinulou chuť. Naopak do čokoládových moučníků patří pivo tmavé.
  • Pivní marináda je báječným doplněním každého naloženého masa. Při grilování marináda jemně zkaramelizuje a dodá masu tmavou barvu.
  • Polévky s pivem potřebují delší dobu varu, aby do sebe ostatní suroviny natáhly jeho chuť - a získaly tak sladké karamelové aroma.
Při podlévání masa pivem musíme dodržet jedno pravidlo - šťáva se musí postupně redukovat, aby se přebytek tekutiny vyvařil a omáčka získala nasládlou, mírně hořkou a příjemně karamelovou chuť a vůni.

Myslíte, že pivo patří jen k tučnému bůčku se zelím a knedlíkem? V našem videu představujeme čokoládový dort s pivem, který stojí za to, abyste ho vyzkoušeli:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli