Pivo v kuchyni neslouží jen k zapíjení. Svou chutí zvýrazní slané i sladké pokrmy
Pivo je kvašený alkoholický nápoj, který patří mezi nejstarší vyráběné nápoje vůbec. Vyrábí se z vody, sladu, chmele a pivovarských kvasinek v mnoha různých poměrech - proto se jeho složení a chuť neustále mění.
Pivo se používá ve sladké i slané kuchyni. Do těst použijeme spíše světlé pivo, které má nejnižší hořkost - naopak tmavé pivo ladí k masu i uzeninám a je v nich žádoucí. Jemně alkoholová chuť, sladkost, hořkost a kyselost připomíná umami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde se dá v kuchyni použít pivo
Pivem zapíjíme mastné a pálivé pokrmy - k čemu se ale dává pivo do jídla?
- Podlévání masa a uzenin při pečení a dušení. Zredukovaná šťáva z masa získá jemně hořkou a zároveň nasládlou chuť díky silnému tmavému pivu.
- I do těstíček na smažení použijeme tmavé pivo, které směs naperlí a těstíčko je nadýchané - např. buřty v pivním těstíčku. Světlé pivo patří do sladkých těstíček.
- Do těsta na štrúdly a záviny volíme světlé pivo, které mu dá jemně nasládlou, navinulou chuť. Naopak do čokoládových moučníků patří pivo tmavé.
- Pivní marináda je báječným doplněním každého naloženého masa. Při grilování marináda jemně zkaramelizuje a dodá masu tmavou barvu.
- Polévky s pivem potřebují delší dobu varu, aby do sebe ostatní suroviny natáhly jeho chuť - a získaly tak sladké karamelové aroma.
Myslíte, že pivo patří jen k tučnému bůčku se zelím a knedlíkem? V našem videu představujeme čokoládový dort s pivem, který stojí za to, abyste ho vyzkoušeli:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře