Proč piškotové těsto spadne: 10 chyb, které můžeme udělat, ale chybami se člověk učí
Piškot je druh jemného a nadýchaného cukrářského těsta, které se skládá ze žloutků, cukru, mouky, bílkového sněhu a dochucovadel. Nejčastěji se používá při pečení dortových korpusů, bábovek, bublanin a řezů na plech.
Piškotové těsto sice patří k těm jednoduchým, ale začátečníci v kuchyni se mohou často setkat s tím, že jim těsto při pečení klesne nebo - ještě hůře - spadne po vyndání z trouby. Takové těsto často končí v koši a začíná se znovu od začátku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč piškotové těsto spadne
Na vině je deset příčin, kterým můžeme snadno předejít:
- Žloutky s cukrem jsou málo vyšlehané a netvoří lehkou světlou pěnu.
- Řídký bílkový sníh těsto nenadzvedne, protože je v něm málo vzduchu.
- Vpracování sněhu do těsta pomocí šlehače vyžene z těsta bublinky.
- Rozpálená trouba vyboulí těsto prudce vzhůru - to pak rychle klesne.
- V teplé troubě nemá těsto sílu se zvednout a zůstane nízké a vysušené.
- Zkouška špejlí se provádí pouze u moučníků, které se už dopékají.
- Otvírání trouby během pečení způsobí teplotní šok a těsto spadne.
- Necitlivé zacházení a klepnutí formou o stůl způsobí spadnutí těsta.
- Těsto nevyklopíme hned, ale až ve chvíli, kdy na něm udržíme ruku.
- Krájení horkého moučníku vypustí z těsta zbylou páru a to se propadne.
Zdá se vám, že je možností, kdy se piškot nepovede, příliš mnoho? Nebojte se - chybami se člověk učí. Abyste v budoucnu předešli spadnutí piškotu, podívejte se na video, jak se peče bábovka z podmáslí:
Komentáře