Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškot je druh jemného a nadýchaného cukrářského těsta, které se skládá ze žloutků, cukru, mouky, bílkového sněhu a dochucovadel. Nejčastěji se používá při pečení dortových korpusů, bábovek, bublanin a řezů na plech.

Piškotové těsto sice patří k těm jednoduchým, ale začátečníci v kuchyni se mohou často setkat s tím, že jim těsto při pečení klesne nebo - ještě hůře - spadne po vyndání z trouby. Takové těsto často končí v koši a začíná se znovu od začátku.

Proč piškotové těsto spadne

Na vině je deset příčin, kterým můžeme snadno předejít:

  1. Žloutky s cukrem jsou málo vyšlehané a netvoří lehkou světlou pěnu.
  2. Řídký bílkový sníh těsto nenadzvedne, protože je v něm málo vzduchu.
  3. Vpracování sněhu do těsta pomocí šlehače vyžene z těsta bublinky.
  4. Rozpálená trouba vyboulí těsto prudce vzhůru - to pak rychle klesne.
  5. V teplé troubě nemá těsto sílu se zvednout a zůstane nízké a vysušené.
  6. Zkouška špejlí se provádí pouze u moučníků, které se už dopékají.
  7. Otvírání trouby během pečení způsobí teplotní šok a těsto spadne.
  8. Necitlivé zacházení a klepnutí formou o stůl způsobí spadnutí těsta.
  9. Těsto nevyklopíme hned, ale až ve chvíli, kdy na něm udržíme ruku.
  10. Krájení horkého moučníku vypustí z těsta zbylou páru a to se propadne.

Zdá se vám, že je možností, kdy se piškot nepovede, příliš mnoho? Nebojte se - chybami se člověk učí. Abyste v budoucnu předešli spadnutí piškotu, podívejte se na video, jak se peče bábovka z podmáslí:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli