Proč se jahodová marmeláda nedaří? S našimi tipy na její přípravu vyzrajete
Když se řekne pojem marmeláda, která příchuť vás napadne jako první? Pokud ta jahodová, patříte mezi většinu, protože právě ona je tou nejoblíbenější. Poradíme vám, pokud si s jejím vařením nevíte rady.
Příprava marmelád není složitá, přesto nelze tvrdit, že se nám jejich vaření vždy bezchybně povede - mnohdy nemůžeme přijít na to, v čem tkví pochybení a proč se tomu tak děje. Provedeme vás variantami toho, proč se jahodová marmeláda nedaří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se jahodová marmeláda nedaří
Nyní vás v přehledných bodech seznámíme s možnostmi toho, proč se vám nedaří uvařit jahodovou marmeládu podle vašich představ. Nemějte obavy, mnoho pochybení lze velmi snadno napravit, ale také jim lze ještě snadněji včas předejít.
- V první řadě je nutné podotknout, že jahody neobsahují mnoho pektinu, což znamená, že na rozdíl od rybízu nemají možnost zahuštění vlastní hmotou. Proto je potřeba pektin přidat dodatečně a marmeládu vařit delší dobu.
- Příliš tmavá a tuhá marmeláda značí její zbytečně dlouhé vaření - marmeládu vařte pouze po nezbytně nutnou dobu k docílení požadované konzistence.
- Plesnivějící či zkvašená marmeláda může znamenat hned několik pochybení. Mohlo jít o špatně umyté nádobí a pomůcky, nedostatečně sterilizované sklenice, ale také použití nahnilých, neumytých a neočištěných jahod.
- Pokud se vám marmeláda přes všechnu snahu i rady zkušenějších nedaří, chyba může být ve vámi vybraném receptu - je lepší spoléhat na recept ověřený.
- Za řídkým a přeslazeným výsledkem stojí chybný poměr cukru a jahod v marmeládě (příliš mnoho cukru). Zachránit lze přidáním do nové várky ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vaření jahodové marmelády hravě zvládnete, pokud dodržíte postup předepsaný ve vámi vybraném receptu. Máte-li v oblibě raději nátěrky s kousky ovoce, zkuste si uvařit vynikající jahodový džem podle následujícího videoreceptu z naší dílny:
Komentáře