Proč se těsto na vánočku lepí? Prozradíme vám důvod i řešení tohoto problému
Pečení vánočky se vztahuje k Vánocům, kdy si přípravu těsta i následné pletení z pramenů včas zkoušíme. Někdy se však i přes veškerou snahu nedaří. Přinášíme rady pro všechny, které trápí lepivé vánočkové těsto.
Její tvar připomíná Ježíška v peřinkách, navíc každý z jejích pramenů má zásadní význam, díky čemuž představuje mnohem více než jen sladké pečivo. Vánočka je typickým představitelem vánočního kynutého pečiva, bez kterého se neobejdeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč těsto na vánočku lepí
Za lepivostí kynutého vánočkového těsta může stát hned několik důvodů. A nebojte, ne vždy je to o chybách v postupu. Podívejte se s námi na příčiny i řešení.
- Až příliš často může za lepivé těsto nekvalitní mouka. Na kynutá těsta jsou skvělé kvalitní mouky dvounulky, které jsou typické pro vysoký obsah lepku.
- Za lepivým kynutým těstem se může skrývat nedostatečná doba hnětení. V málo propracovaném těstě se nerozvine tolik potřebný lepek, který tvoří pružnou síť a drží ho pohromadě. Proto si zaslouží delší dobu ve vašich rukou či v robotu. Správně vypracované vánočkové těsto je pružné a nelepí na stěny mísy.
- Jste si jisti, že jste použili všechny a správně odměřené suroviny? Zkontrolujte vámi vybraný recept. Mimo jiné vsaďte na již ověřené vánočkové recepty.
- Těsto hlídejte i přes časy uvedené v receptu. V kuchyni vyhřáté vařením či pečením bude kynout o poznání rychleji, a tak může překynout a být lepivé.
- Víte, že i těsto na vánočku můžete nechat kynout v lednici? S chladným těstem se pak pracuje o mnoho lépe - nelepí a je krásně tvárné.
Tip: Pokud to není nezbytné, nepřidávejte mouku navíc. Každým přebytečným gramem mouky jste blíže k hutnému a nedobrému těstu, které je zklamáním.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava vánočky vyžaduje alespoň základní zkušenosti s kynutým těstem. Poté už jde vše jako po másle, a to téměř doslova, protože těsto na vánočku je značně tučné. Přípravou domácí vánočky vás provede následující videorecept z naší dílny:
Komentáře