Proč se linecké těsto trhá? Vytvořte s námi takové, se kterým bude radost pracovat
Na přípravu lineckého těsta budete potřebovat jen pár surovin a výsledek bude přesto skvělý. Než začnete, ujistěte se, že ve svých zásobách nepostrádáte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr a vejce. Další potřeby budou záležet na tom, pro který konkrétní recept se rozhodnete.
Linecké těsto je velice univerzální, můžete je využít na přípravu různých receptů, od klasického lineckého vánočního cukroví přes plněné košíčky až po lahodný mřížkovaný koláč. Tyto cukrovinky krásně dotvoří nejen váš sváteční stůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předejít trhání lineckého těsta
Může se zdát, že linecké těsto je komplikované, ale pokud dodržíte správné poměry surovin a budete se držet spolehlivých rad, bude pro vás jeho příprava hračka.
- Před přípravou těsta nechte ingredience nějakou dobu v místnosti, aby měly všechny pokojovou teplotu.
- Vybavte se kvalitní moukou, bez takové by se těsto drolilo. Nekvalitní mouka totiž neuvolní dostatek lepku.
- Vysušení těsta předcházíte tím, že do něj nedáte více mouky, než je potřeba. Z toho důvodu ani časté podsypávání při zpracovávání těsta není vhodné.
- Pokud začnete dolévat další tekutinu, dříve, než je těsto pečlivě vypracované, a nezjistíte, zda je její přidání opravdu potřebné, bude výsledné těsto příliš měkké.
- Těsto zpracovávejte ručně nebo s pomocí robota, a pouze krátce, aby bylo vypracované tak akorát.
- U lineckého těsta hraje též roli čas, po kterou těsto odpočívalo, a lepek měl dostatek příležitosti na aktivaci. Nechte tedy těsto dostatečně dlouho odležet, než jej budete dál formovat a zpracovávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podle následujícího videoreceptu můžete vyzkoušet výtečné linecké těsto 3-2-1, které je ideální na libovolné linecké cukroví a další dobroty:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře