Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Linecké cukroví je jedno z nejoblíbenějších a základní těsto můžeme jednoduše obměňovat. Pokud část obarvíme kakaem, získáme další možnosti a varianty cukroví. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které spojujeme marmeládou nebo krémy, zdobíme čokoládovou polevou a jinými způsoby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá linecké těsto
Linecké cukroví snadno upečeme po zhlédnutí názorného videa:
- Připravíme si 300 g hladké mouky, špetku prášku do pečiva, 80 g cukru moučka, špetku citronové kůry, 200 g másla, 2 žloutky. Na potírání budeme potřebovat marmeládu a na posypání cukr.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku prášku do pečiva, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a máslo.
- Těsto zapracujeme nožem. Přidáme 2 žloutky a vypracujeme těsto.
- Necháme ho asi hodinu odpočinout v chladu.
- Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát
- Formičkou vykrajujeme vhodné tvary, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokud jsou tvary určené ke slepování, opatříme vždy horní tvar očkem.
- Linecké cukroví pečeme na 180 °C dorůžova.
- Vychladlá kolečka (nebo jiné tvary) potíráme marmeládou a nahoru přilepíme druhé kolečko s otvorem.
- Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem, který jsme promíchali s vanilkovým cukrem.
Zdobení lineckého cukroví
Nejběžnějším způsobem zdobení je slepování marmeládou a posypání práškovým cukrem. Ale máme celou řadu dalších možností, cukroví můžeme plnit různými krémy a po naplnění polévat čokoládou, případně ještě zdobit např. půlkou vyloupané mandle nebo vlašského ořechu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 1 hodinou
Rohlíkové křupky
Přidáno před 13 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 13 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 14 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Margotková kolečka voní kokosem a rumem, díky máslovému krému jsou neodolatelně vláčná a božsky chutnají
Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Komentáře