Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Linecké cukroví je jedno z nejoblíbenějších a základní těsto můžeme jednoduše obměňovat. Pokud část obarvíme kakaem, získáme další možnosti a varianty cukroví. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které spojujeme marmeládou nebo krémy, zdobíme čokoládovou polevou a jinými způsoby.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak se dělá linecké těsto
Linecké cukroví snadno upečeme po zhlédnutí názorného videa:
- Připravíme si 300 g hladké mouky, špetku prášku do pečiva, 80 g cukru moučka, špetku citronové kůry, 200 g másla, 2 žloutky. Na potírání budeme potřebovat marmeládu a na posypání cukr.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku prášku do pečiva, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a máslo.
- Těsto zapracujeme nožem. Přidáme 2 žloutky a vypracujeme těsto.
- Necháme ho asi hodinu odpočinout v chladu.
- Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát
- Formičkou vykrajujeme vhodné tvary, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokud jsou tvary určené ke slepování, opatříme vždy horní tvar očkem.
- Linecké cukroví pečeme na 180 °C dorůžova.
- Vychladlá kolečka (nebo jiné tvary) potíráme marmeládou a nahoru přilepíme druhé kolečko s otvorem.
- Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem, který jsme promíchali s vanilkovým cukrem.
Zdobení lineckého cukroví
Nejběžnějším způsobem zdobení je slepování marmeládou a posypání práškovým cukrem. Ale máme celou řadu dalších možností, cukroví můžeme plnit různými krémy a po naplnění polévat čokoládou, případně ještě zdobit např. půlkou vyloupané mandle nebo vlašského ořechu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 6 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 14 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno 26. 1. 2023 15:37

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.