Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Top recepty

Linecké cukroví je jedno z nejoblíbenějších a základní těsto můžeme jednoduše obměňovat. Pokud část obarvíme kakaem, získáme další možnosti a varianty cukroví. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které spojujeme marmeládou nebo krémy, zdobíme čokoládovou polevou a jinými způsoby.

Cukroví z lineckého těsta obsahuje více tuku a na rozdíl od perníčků a zázvorek nevyžaduje odležení, proto ho není třeba péct dlouho dopředu. Výhodné je vypracovat jeden den těsta a teprve další den se pustit do pečení. Po rozválení pak už jen vypichujeme tvary a nemusíme se zdržovat přípravou těsta. 

Jak se dělá linecké těsto

Linecké cukroví snadno upečeme po zhlédnutí názorného videa:

  1. Připravíme si 300 g hladké mouky, špetku prášku do pečiva, 80 g cukru moučka, špetku citronové kůry, 200 g másla, 2 žloutky. Na potírání budeme potřebovat marmeládu a na posypání cukr.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku prášku do pečiva, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a máslo.
  3. Těsto zapracujeme nožem. Přidáme 2 žloutky a vypracujeme těsto.
  4. Necháme ho asi hodinu odpočinout v chladu.
  5. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát
  6. Formičkou vykrajujeme vhodné tvary, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pokud jsou tvary určené ke slepování, opatříme vždy horní tvar očkem.
  8. Linecké cukroví pečeme na 180 °C dorůžova.
  9. Vychladlá kolečka (nebo jiné tvary) potíráme marmeládou a nahoru přilepíme druhé kolečko  s otvorem.
  10. Hotové pocukrujeme moučkovým cukrem, který jsme promíchali s vanilkovým cukrem.

Zdobení lineckého cukroví

Nejběžnějším způsobem zdobení je slepování marmeládou a posypání práškovým  cukrem. Ale máme celou řadu dalších možností, cukroví můžeme plnit různými krémy a po naplnění polévat čokoládou, případně ještě zdobit např. půlkou vyloupané mandle nebo vlašského ořechu.

Podívejte se také do kalendáře vánočního pečení, kdy začít s pečením jednotlivých druhů cukroví.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky