Proč se vaří brambory ve slupce? Uchovají si více živin, ale má to háček
Brambory se pěstují v mnoha odrůdách a získaly si velkou oblibu. Považujeme je za výtečnou a univerzální přílohu, která se dá připravit na mnoho způsobů. Také mohou být základem celé řady báječných jídel, při jejichž přípravě se máme co učit od našich babiček.
Brambory nám dodávají důležité živiny a vzhledem k tomu, že je máme v jídelníčku poměrně často, není to zanedbatelný přísun. Při jejich nákupu bychom se měli zaměřit na kvalitu, lépe řečeno - na náš stůl patří jen kvalitní brambory. Kromě varného druhu, který má vliv na vhodnost brambor pro konkrétní úpravu, by nás měl zajímat i způsob jejich pěstování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se vaří brambory ve slupce
Už naše babičky nám říkaly, že při vaření brambor ve slupce v nich zůstane více živin - určitě děláme dobře, když si tuto radu vezmeme k srdci. Další plus je vařit brambory v páře, díky šetrnému vaření se důležité látky nevyluhují do vody, ale zůstanou pěkně v bramborách. Brambory ve slupce vaříme např. před přípravou bramborového těsta nebo bramborového salátu. Výborné jsou také brambory "na loupačku".
Proč brambory nevařit ve slupce
Kdyby bylo vše ideální, tak vaření nebo pečení brambor ve slupce je určitě prospěšné, ale podívejme se také na radu Dr. Rogera Pamplony, kterou uvádí v knize Encyklopedie léčivých potravin: "Vaření brambor v páře je ideální způsob přípravy, protože se při něm zachovává většina živin. Pokud byly brambory chemicky ošetřeny, měly by se oloupat." Dále ještě píše: "Brambory by se měly před vařením očistit, protože slupka může obsahovat toxické látky, kterými by se brambory mohly během vaření kontaminovat. Jestliže chcete brambory upéct ve slupce, použijte k tomu ty, které nebyly ošetřeny chemickými postřiky."
A jaké z toho plyne poučení? Brambory ve slupce vaříme, pokud jsme si jistí jejich kvalitou, v opačném případě pro nás zbavení se některých látek může být vlastně vítané.
Bramborové
Samozřejmě je možné brambory pouze uvařit, ale existují mnohem nápaditější a chutnější možnosti úpravy. Zejména u dětí je velmi oblíbená jemná smetanová bramborové kaše. Často bývá jako příloha ke… Podívejte se na všechny bramborové.

Komentáře