Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepý myši: Tato krajová specialita je hotová během chvilky. Brambory s česnekem jsou prostě neodolatelné
Zdroj: Pixabay, RmX86

Spěcháte a potřebuje připravit jednoduché jídlo? Brambory z našeho receptu si můžeme upéct třeba k jednoduché večeři. Naše babičky uměly z mála surovin vykouzlit pokaždé něco jiného, ale tento recept je bezkonkurenční svou jednoduchostí. Posuďte sami.

Pamětníci z Vysočiny, kde se vždy sice dařilo bramborám, ale o to méně choulostivým plodinám, vzpomínají na hodně jídel, sladkých i slaných, ve kterých brambory tvořily podstatnou část surovin. Pekly se bramborové pekáče, vařily šišky s ovocem a sypaly mákem, připravovaly se úžasné peciválky. Bylo by škoda, kdyby různé krajové recepty upadly v zapomenutí, a jsme rádi, že mnoho jich je uloženo v našem receptáři.

Slepý myši z trouby

Pokrm se někdy také nazývá "pečené myši". Na toto velmi jednoduché jídlo potřebujeme brambory v množství podle počtu strávníků. Pokud máme pěkné brambory, loupání slupky je zbytečné. V opačném případě raději oloupeme. 

  • Pro čtyři osoby potřebujeme 1 kg syrových brambor. Brambory umyjeme a nakrájíme i se slupkou na plátky o šířce cca 0,5 cm. 
  • Plátky narovnáme na suchý plech, nejlépe v jedné vrstvě. Plech nevymašťujeme. Pod brambory můžeme použít pečicí papír nebo podložku na pečení.
  • Plech vložíme do vyhřáté trouby a brambory upečeme do jemného zezlátnutí - pečení jde rychle, proto brambory hlídáme, aby jejich okraje nezačaly tmavnout. Otáčení brambor během pečení není potřeba.
  • Upečené brambory ihned shrneme do mísy, do které jsme připravili rozmačkaný česnek, sůl a tuk (máslo nebo olej). Vše promícháme.
  • Podáváme hned po upečení. K bramborám popíjíme kefír nebo mléko.
  • A jak tento jednoduchý pokrm vylepšit? Můžeme připravit jogurtový dresink s bylinkami a podávat ho k bramborám. Výborná je také zelenina, čerstvá nebo zavařená - okurky (kvašené nebo sterilované), zavařená červená řepa nebo sterilovaná kapie. Nic dalšího není potřeba.

Co ještě dobrého z brambor

Brambory v úpravě naslano připravovaly naše babičky často v kombinaci s kysaným zelím. A podle následujícího receptu si můžeme upéct "hertepláky", což jsou vlastně placky z brambor, které výborně chutnají plněné povidly a sypané mákem. S postupem pomůže názorné video.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky