Jak vařit brambory v páře. Šetrná metoda v nich zachová důležité živiny
Vaření v páře je jedním z nejšetrnějších způsobů úpravy pokrmů a platí to i pro brambory a různou zeleninu. Brambory připravené v páře velmi dobře chutnají, jejich příprava je snadná a nezabere nám mnoho času.
Šetrné vaření v páře zachová v kvalitních hlízách více vitamínů a minerálů, než kdybychom je oloupali, pokrájeli a dali do studené vody, a poté teprve vodu uvedli do varu. Vaření v páře se ale příliš nehodí pro vaření starých brambor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit brambory v páře
Pokud máme parní hrnec nebo jiné nádobí na tento způsob vaření, využijeme ho. Stačí nám ale obyčejný hrnec s pokličkou a pařák na ohřívání knedlíků. Připravíme si brambory, vhodnou nádobu a pustíme se do vaření.
- Brambory v páře můžeme vařit buď oloupané a nakrájené na kousky, nebo celé se slupkou.
- Celé brambory: Tento postup je šetrnější. V tom případě na vaření vybíráme pěkné brambory podobné velikosti, aby byly hotové ve stejnou dobu. Dobře je omyjeme, a je-li třeba, pomůže nám kartáček. Případné klíčky odstraníme.
- Loupané a krájené brambory: Na loupání použijeme škrabku nebo nůž, nové brambory pouze oškrábeme, a brambory nakrájíme na kousky. Do misky k nakrájeným bramborám přidáme trochu soli, případně oblíbené bylinky (např. čerstvý tymián, snítku libečku). Dobře je promícháme.
- Do hrnce dáme vodu a pařák (dají se koupit různé typy). Vaření urychlíme použitím vody z rychlovarné konvice.
- Voda by při vaření měla sahat těsně pod brambory, aby v ní nestály, ale zároveň jí musí být dostatek, aby se brzy nevyvařila.
- Do hrnce na pařák (nebo do parního hrnce) narovnáme připravené brambory - buď celé nebo nakrájené na kousky. Při vaření celých brambor, dáváme větší kusy dolů a menší nahoru, protože dole probíhá vaření rychleji.
- Hrnec uzavřeme dobře padnoucí pokličkou.
- Brambory vaříme do změknutí, cca 20–30 minut, podle velikosti hlíz a odrůdy brambor. Nakrájené brambory jsou uvařené rychleji než celé. Změknutí si ověříme nožem.
- Uvařené brambory co nejdříve podáváme.
- Pokud brambory potřebujeme uchovat teplé k pozdějšímu jídlu, pomůže trik našich babiček - hrnec zabalíme do ručníku a schováme pod peřinu.
Stejně jako brambory, můžeme v páře šetrným způsobem vařit různou zeleninu (např. květák, brokolici, mrkev, petržel, celer, růžičkovou kapustu).
Uvařené brambory výborně chutnají např. se špenátem. Pokud máte chuť, můžete špenát uvařit podle následujícího receptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory jsou základem mnoha jídel naší kuchyně i oblíbenou přílohou. Jak je uchovat teplé, abychom je nemuseli ohřívat?
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Komentáře