Rajčatová omáčka s těstovinami: Touto báječnou rychlovkou pohostíte i návštěvu
Rajčatová omáčka je výtečnou volbou, pokud chcete jednoduchý a přesto atraktivní pokrm. Omáčka i těstoviny se snadno připravují a můžete si je doladit přesně podle toho, co chutná právě vám nebo vaší návštěvě. V článku vás provedeme jednoduchým postupem a nabídneme vám i některá vylepšení.
Pokud máte rádi italská jídla, je právě rajčatová omáčka skvělým prvním krokem k tomu, naučit se něco z této kuchyně. Provoní váš domov bazalkou, oreganem, cibulkou i česnekem, a to tak, že omáčce nikdo neodolá. Rajčatovou omáčku je také možné zmrazit nebo zavařit do sklenice - pokud budete chtít pohostit návštěvu, pokrm bude o to rychleji připraven.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit rajčatovou omáčku
Rajčatovou omáčku zvládnou snadno i začátečníci, proto ji vaří tak rádi.
- Na základní dávku omáčky budete potřebovat 800 g rajčat, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžičku oregana, 1 lžičku bazalky, čerstvou bazalku na ozdobu, cukr a sůl podle chuti.
- Tip 1: Čerstvá rajčata můžete nahradit rajčaty z plechovky (2 plechovky po 400 g), vaření pak bude ještě rychlejší.
- Cibuli si nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na rozehřátém oleji a následně spolu s najemno nakrájeným česnekem lehce orestujte.
- V dalším kroku přidejte nakrájená rajčata, ochuťte oreganem, bazalkou, malým množstvím soli a vše za občasného míchání 10 minut povařte.
- Tip 2: Velikost nakrájených rajčat si upravte podle vlastních preferencí. Větší pro rustikálnější vzhled, případně drobnější pro jemnější konzistenci.
- Na závěr omáčku ochuťte jemně nasekanými lístky čerstvé bazalky a chuť dolaďte cukrem a případně solí.
- Tip 3: Pokud chcete dodat pokrmu pikantnost, nebojte se přidat i chilli, čerstvé nebo sušené. V tomto případě ale opravdu nezapomeňte, s ohledem na strávníky, před servírováním pokrm ochutnat.
- Finální verzi omáčky můžete servírovat dvěma způsoby. Buď omáčku vmíchejte do čerstvě uvařených těstovin nebo ji dejte esteticky naběračkou doprostřed těstovin, aby si pokrm každý zamíchal sám.
Jak uvařit těstoviny al dente
K omáčce si připravte výtečné těstoviny uvařené na skus (al dente). Není to tak těžké, jak se může začínajícím kuchařům zdát.
- Připravte si požadované množství těstovin a na každých 100 g suchých těstovin 1 l vody.
- Vodu dostatečně osolte (na každý litr vody 1/2 lžíce soli) a uveďte v hrnci k varu.
- Do připravené vroucí vody vložte těstoviny, opět by měla voda brzy dojít k varu. Hrnec nezakrývejte poklicí, aby nedošlo ke vzkypění.
- Těstoviny promíchejte, stáhněte teplotu na plotně a dovařte podle návodu na obalu těstovin.
- Důležité je těstoviny hlídat, aby se dovařily jen tzv. na skus - al dente.
- Těstoviny hned po uvaření sceďte, rozhodně je neproplachujte vodou. Aby se neslepily, tak těstoviny pokapejte olejem a promíchejte. Můžete servírovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rajčatovou omáčku vylepšit
Máme pro vás ještě několik tipů, jak udělat pokrm atraktivní nejen pro chuť, ale i pro oči. Ke zdobení a dochucení můžete využít některé z uvedených možností:
- nadrobno nastrouhaný nebo nakrájený balkánský sýr, případně některý jiný podle vlastních preferencí
- olivy krájené nebo v celku
- lístky bazalky, najemno nakrájený pórek, cibulka, nebo jiné bylinky
- čerstvá zeleninová obloha
Rádi byste si oběd doplnili ještě o italský dezert? Vyzkoušejte například tiramisu, postupem přípravy vás provede názorné video.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře