Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata a cibuli máme většinou doma a pokud ne, není obvykle těžké je koupit. A co takhle z těchto dvou vitamíny naplněných surovin vykouzlit chuťově vyladěný salát? Chutný je sám o sobě, a pokud jej použijete k doplnění vašeho oběda, získáte ještě vyváženější pokrm.

K přípravě rajčatového salátu podle úvodního videa toho nebudete potřebovat mnoho a přesto vytvoříte výtečnou chuťovou kombinaci. Jednotlivé komponenty se velmi dobře doplňují a společně utváří jemně ostrou (díky cibuli) variaci přílohy, která se výborně hodí jak k svátečnímu stolu, tak k běžnému obědu.

Jak připravit rajčatový salát

Pro přípravu rajčatového salátu je stěžejní příprava octové zálivky. Na salát budete potřebovat jen několik surovin, pojďte si ho připravit s námi, pomůže vám přitom i jednoduchý videonávod.

  1. Na základní dávku budete potřebovat 2–4 velká a pěkně vybarvená rajčata, 2 lžíce jemně nakrájené cibule, 50 ml studené vody, 2 lžíce bílého vinného octa (nebo červeného), 1 lžíci cukru, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku listové petrželky, sůl a mletý pepř.
  2. Do misky nalijte 50 ml studené vody a přidejte k ní 2 lžíce vinného octa.
  3. Do tekutiny nasypte 1 lžíci cukru a přilijte ještě 1 lžíci oleje.
  4. Ochuťte zálivku solí a pepřem a pečlivě ji promíchejte.
  5. Na prkýnku nadrobno nakrájejte petrželku, přisypte a vmíchejte ji do zálivky.
  6. Tip 1: Místo petrželky můžete vyzkoušet  i jiné bylinky, můžeme doporučit např. bazalku.
  7. Nakrájejte rajčata a cibuli na plátky (měsíčky). Po nakrájení je zlehka smíchejte v misce spolu s připravenou zálivkou.
  8. Tip 2: Rajčata a cibuli lze také krájet na kostky, výsledný salát je pak tvořený drobnějšími nebo trochu většími kousky. Velikost, kterou zvolíte, záleží na vás.
  9. Rajčatový salát servírujte jako přílohu nebo samostatně, v tom případě ho můžete ještě doplnit nadrobno nakrájeným balkánským sýrem a bagetou.

Máte některý svůj oblíbený salát? Podělte se s námi o vaše tipy do komentáře.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky