Meruňky rádi zavařujeme na zimu. Poradíme vám, jak vyrobit kompot, marmeládu a přesnídávku
Meruňky patří k výborným letním svačinkám. Hodí se na dezerty a koláče i do ovocné dřeně. Co když máte doma více meruněk, než stačíte spotřebovat? Využijte je k uskladnění na zimu ve formě kompotů, marmelád a přesnídávek.
Meruňky potřebují k růstu a dozrání sladkých plodů teplo - u nás se proto pěstují hlavně na jižní Moravě. Pokud se vám podaří sehnat větší množství meruněk, asi je nestačíte sníst a musíte přemýšlet, jak je zpracovat, aby vydržely déle.
Mohlo by vás zajímat
Jak zavařit meruňky
Způsobů zpracování meruněk je několik - například sušení, mražení, lyofilizování. My se zaměříme na jejich zavaření.
- Meruňkový kompot: Připravíme nálev z 1 litru vody a 500 g cukru. Očištěné rozpůlené meruňky naskládáme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Pevně zavíčkujeme a zavařujeme na 85 °C po dobu 20–25 minut. Po vytažení sklenic necháme chvíli zchladnout a pak otočíme víčkem dolů. Tip: na dno sklenice můžeme vložit 2 meruňkové pecky - kompot získá mandlové aroma.
- Meruňková marmeláda: Připravuje se často klasickým způsobem, na který potřebujeme 1,5 kg meruněk a 500 g cukru. Meruňky přebereme a pomeleme nebo nakrájíme na drobné kousky. Smícháme s částí cukru a necháme v chladu odležet, nejlépe přes noc. Pak dosypeme zbylý cukr a směs pomaličku vaříme asi 1 hodinu. Nalijeme do sterilizovaných sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Tip: Nalijte lžičku směsi na talířek a nechte vychladit - poznáte tím, jestli je marmeláda dost hustá.
- Meruňková přesnídávka: Jedná se o zavařenou meruňkovou dřeň, do které se nepřidává cukr nebo jen velmi málo. Přesnídávka je určená pro dětské příkrmy, ale hodí se také jako náplň koláčů a základ pro zmrzlinu. Očištěné rozpůlené meruňky zalijeme 500 ml vody (popřípadě přidáme trochu cukru) a půl hodiny povaříme. Po krátkém zchladnutí rozmixujeme směs ponorným mixérem dohladka. Naléváme do čistých skleniček, zavíčkujeme a hodinu zavařujeme na 85 °C.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 49 minutami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 15 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 16 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 18 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
10 faktů o meruňkách, které jste možná nevěděli: Tohle dietní ovoce podle Konfucia rozvíjí vědomosti. Jak je skladovat?
Komentáře