Rozdíl mezi dresinkem a zálivkou: Nejzásadnější odlišností je jejich složení
Dodávají salátům výraznější chuť a především šmrnc - ano, řeč je o zálivce i dresinku. Často se však zaměňují mezi sebou, proto vám nyní jejich rozdílnost popíšeme, abyste příště věděli, na co přesně jste dostali chuť.
Samotné zeleninové saláty jsou mnohdy chuťově nevýrazné, proto si pomáháme zálivkami a dresinky společně s chutnými posypy. Saláty můžete posypat najemno nastrouhaným sýrem, ale také kostičkami osmažené slaniny či křupavými krutonky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se naučit odlišit dresink od zálivky
Jsou chvíle, kdy víte, že si nemůžete dopřát nic extra tučného nebo těžšího na žaludek. V ten moment je ideální vědět, jaký je rozdíl mezi zálivkou a dresinkem.
- Zálivka (vinaigrette) má v základu olej a ocet, často v poměru 3:1, kdy ocet lze nahradit jemnější citrónovou nebo limetkovou šťávou. Dále se pak zálivka dochucuje solí, pepřem a různými bylinkami, šunkou, žloutkem nebo hořčicí.
- Dresink je často postaven na základu zálivky, ovšem doplňují ho další přísady, které mu dodají krémovou texturu, ale také kalorie navíc. Do dresinků se velmi často používá jogurt, majonéza, zakysaná smetana, ale například i kečup.
- Kromě složení je pak také zásadní využití - zatímco zálivka je určena výhradně do salátů, dresink lze použít také k masu, rybám nebo k těstovinám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak máte zeleninové saláty raději - se zálivkou nebo s dresinkem? My to rádi střídáme podle nálady, chutí i možností lednice. Inspirujte se naším oblíbeným mrkvovým salátem s klíčky a limetkovou zálivkou podle videa:
Komentáře