V letním horku je ideálním obědem nebo večeří zeleninový salát. Oblíbené recepty přinášíme v našem přehledu
V létě má plodová zelenina svou nejlepší sezonu. Rajčata, papriky a okurky rostou za ideálních podmínek, bývají plné chuti i levné. Zpracovat je do salátu se samo nabízí.
Salátem v létě odlehčíme jídelníček, doplníme minerály vypocené v horkém dni a v neposlední řadě se ochladíme. Salát, který doplníme masem, luštěninami (obilovinami), těstovinami nebo sýrem, je i plnohodnotným jídlem. V létě se vyhýbáme dresinkům a zálivkám s majonézou. Velkým jedlíkům k salátu nabídneme kousek pečiva.
Saláty s masem
Saláty doplníme tepelně dobře upraveným masem. Ideálně tak zpracujeme zbytek grilovaného kuřete nebo jinak tepelně upravené maso. Také špekáčky nebo jiná uzenina salát vhodně doplní.
Saláty se sýrem
V létě rádi používáme sýry ve slaném nálevu jako mozzarella, akavi, feta, balkánský a další. Doplní zeleninu o potřebné živočišné bílkoviny. Salát nenecháme dlouho stát, protože kvůli soli zelenina brzy pouští šťávu.
Saláty s těstovinami
K salátům s těstovinami už nepotřebujeme pečivo. Předem vařené těstoviny scedíme a prokapeme olejem, aby se neslepily. Zchladlé vmícháme do salátu. Ideální zálivkou je olivový olej nebo jogurt.
Saláty s luštěninami nebo obilovinami
Do salátů můžeme využít sterilované luštěniny v plechovkách, díky kterým si v horku usnadníme a urychlíme práci. Pomohou nám i luštěniny předem vařené a zmražené. Obiloviny, např. bulgur nebo quinoa, zasytí a dodají živiny. Salát pokapeme olejem.
O všech salátech z čerstvé zeleniny platí, že se konzumují co nejdříve po přípravě. Letní saláty doplníme čerstvými bylinkami, které mají také sezonu a které salátům dodají vitamíny, barevnost i chuť. O chutných nápadech z letního jídelníčku si můžete přečíst i v dalším článku.
Komentáře