Salát z červeného zelí: Připravte si podle videa tuto křupavou a osvěžující přílohu
Zelný salát je oblíbenou a běžnou přílohou k různým pokrmům. V tomto receptu najdete obměnu, a to v podobě červeného zelí. Jeho chuť je výrazná a zároveň příjemně nasládlá, je totiž o něco jemnější a lehce sladší než chuť bílého zelí. Kromě toho je červené zelí výjimečné hlavně svým zbarvením, které působí slavnostně.
Salát z červeného zelí dodá vašemu jídlu sytou a výraznou barvu, která jinak není v kuchyni příliš častá. Tento krásně barevný salát můžete využít buď k doplnění pokrmů a podávat ho jako chutnou přílohu, nebo ho můžete servírovat samostatně (třeba s pečivem) jako lehkou svačinu. Zelí, stejně jako další varianty zeleninových salátů, váš jídelníček významně obohatí o důležité živiny a potřebné výživové látky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit salát z červeného zelí
Přípravu salátu z červeného zelí můžete vidět ve videoreceptu, který je v úvodu článku. Nejspíš už máte naplánovaný hlavní chod, a pokud se k němu salát z červeného zelí chuťově i barevně hodí, pojďte si ho s námi nachystat podle snadného postupu.
- Na jednu dávku salátu budete potřebovat 1/2 hlávky červeného zelí, 1/2 cibule (nemusí být), 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku medu (podle chuti lze využít i moučkový cukr), sůl, 1 lžíci jablečného octa, 1 lahůdkovou cibulku na ozdobení.
- Zelí očistěte a nakrájejte na jemné proužky.
- Lehce osolte a zalijte olivovým olejem. Rukama promíchejte (můžete využít potravinářské rukavice, vyhnete se zabarvení rukou). Nechte chvíli odstát. Po osolení salát změkne a získá příjemnou jemnost.
- Dále nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka, ty od sebe jemně oddělte a přidejte je k zelí. Chuť pak bude výraznější a příjemná.
- Salát na závěr ještě doslaďte medem (případně moučkovým cukrem) a přidejte pro okyselení buď ocet, nebo trochu citronové šťávy. Podle chuti dosolte či jinak červené zelí doplňte.
- Tip 1: Základní variantu salátu lze jednoduše obměnit zakysanou smetanou, bylinkami nebo přidáním nastrouhaného křenu. Výsledná chuť bude zase trochu jiná.
- Pečlivě vše promíchejte a nechte chvíli odležet.
- Salát můžete servírovat k hlavnímu jídlu a zvlášť pěkně bude vypadat, když ho při podávání ještě ozdobíte najemno nakrájenou cibulkou, přidat můžete i snítku petrželky.
- Tip 2: Připravený salát bude po krátkém odležení báječný k naplnění tortill či burgerů, v tom případě ho doplňte ještě dalšími surovinami podle zvoleného receptu.
Salát z červeného zelí je možné ještě více ochutit nebo pozměnit. Nebojte se k němu přidat třeba strouhanou mrkev nebo nastrouhaná jablka, samozřejmě jen v malém množství. Salát tím ještě více získá na lehce sladké chuti a lahodnosti.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře