Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelný salát je oblíbenou a běžnou přílohou k různým pokrmům. V tomto receptu najdete obměnu, a to v podobě červeného zelí. Jeho chuť je výrazná a zároveň příjemně nasládlá, je totiž o něco jemnější a lehce sladší než chuť bílého zelí. Kromě toho je červené zelí výjimečné hlavně svým zbarvením, které působí slavnostně.

Salát z červeného zelí dodá vašemu jídlu sytou a výraznou barvu, která jinak není v kuchyni příliš častá. Tento krásně barevný salát můžete využít buď k doplnění pokrmů a podávat ho jako chutnou přílohu, nebo ho můžete servírovat samostatně (třeba s pečivem) jako lehkou svačinu. Zelí, stejně jako další varianty zeleninových salátů, váš jídelníček významně obohatí o důležité živiny a potřebné výživové látky.

Jak připravit salát z červeného zelí

Přípravu salátu z červeného zelí můžete vidět ve videoreceptu, který je v úvodu článku. Nejspíš už máte naplánovaný hlavní chod, a pokud se k němu salát z červeného zelí chuťově i barevně hodí, pojďte si ho s námi nachystat podle snadného postupu.

  1. Na jednu dávku salátu budete potřebovat 1/2 hlávky červeného zelí, 1/2 cibule (nemusí být), 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku medu (podle chuti lze využít i moučkový cukr), sůl, 1 lžíci jablečného octa, 1 lahůdkovou cibulku na ozdobení.
  2. Zelí očistěte a nakrájejte na jemné proužky.
  3. Lehce osolte a zalijte olivovým olejem. Rukama promíchejte (můžete využít potravinářské rukavice, vyhnete se zabarvení rukou). Nechte chvíli odstát. Po osolení salát změkne a získá příjemnou jemnost.
  4. Dále nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka, ty od sebe jemně oddělte a přidejte je k zelí. Chuť pak bude výraznější a příjemná.
  5. Salát na závěr ještě doslaďte medem (případně moučkovým cukrem) a přidejte pro okyselení buď ocet, nebo trochu citronové šťávy. Podle chuti dosolte či jinak červené zelí doplňte.
  6. Tip 1: Základní variantu salátu lze jednoduše obměnit zakysanou smetanoubylinkami nebo přidáním nastrouhaného křenu. Výsledná chuť bude zase trochu jiná.
  7. Pečlivě vše promíchejte a nechte chvíli odležet.
  8. Salát můžete servírovat k hlavnímu jídlu a zvlášť pěkně bude vypadat, když ho při podávání ještě ozdobíte najemno nakrájenou cibulkou, přidat můžete i snítku petrželky.
  9. Tip 2: Připravený salát bude po krátkém odležení báječný k naplnění tortill či burgerů, v tom případě ho doplňte ještě dalšími surovinami podle zvoleného receptu.

Salát z červeného zelí je možné ještě více ochutit nebo pozměnit. Nebojte se k němu přidat třeba strouhanou mrkev nebo nastrouhaná jablka, samozřejmě jen v malém množství. Salát tím ještě více získá na lehce sladké chuti a lahodnosti.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky