Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stahování králíka krok za krokem: Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Zdroj: Pixabay

Mnoho z nás se v dnešní době vrací k chovu drobných hospodářských zvířat. Mezi ně patří také králíci. Víte ale, jak dostat králíka z králíkárny na talíř? Pokud ne, nechte si poradit tímto článkem, kde se podíváme, jak králíka stáhnout.

Ať už se jedná o vlastní chov, dar od souseda nebo výhru v tombole, je třeba takového ušáka vyhnat z kůže. Odměnou vám pak bude výborné dietní maso, které je vhodné i pro děti. Stačí dodržet několik následujících rad.

Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu!

Ne, nebojte se, nikoho na držení králíka nepotřebujete. Stačí najít místo, kde budete mít prostor okolo sebe a kam by šel králík pověsit.  

  • Zabitého a vykrveného králíka uvažte za zadní nohy tak, aby nohy byly roztažené od sebe. Nasměrujte ho břichem k sobě, protože po stažení bude ještě nutné ho vykuchat.
  • Připravte si ostrý a tenký nůž, misku na vnitřnosti, kyblík na zbytky a pekáč, kam staženého a vykuchaného králíka odložíte.
  • Začneme stahovat od zadních nohou, v okolí patní kosti. Nařízneme kůžičku a volnou rukou ji táhneme dolů. Současně lehounce přejíždíme nožem po vnitřní straně kůže a nařezáváme. Většinou to jde snadno
  • Když máme stažené obě nohy, dostaneme se k ocásku. Ten necháme, bude se hodit při pozdějším kuchání. Oběma rukama uchopíme volnou kůži a silně zatáhneme dolů. Kůže se stáhne až k předním nohám nebo až k hlavě.
  • Odřízneme hlavu a znovu zatáhneme. Kůže se stáhne i z předních nohou, případně si kousek pomůžeme nožem. Když se dostaneme k zápěstnímu kloubu, odřízneme visící kůži a zůstane nám stažený králík.
  • Máme skoro hotovo, ale ještě je potřeba králíka vykuchat, tedy zbavit vnitřností
  • Po vykuchání odřízneme zadní nohy v hlezenním kloubu za patní kostí. Pozor, aby vám nespadl na zem!
  • Staženého a vykuchaného králíka opláchneme ve studené vodě a dáme do druhého dne do lednice, aby se maso tzv. vydýchalo.
  • Druhý den můžeme králíka zpracovat nebo zamrazit.

Jako bonus vám po stažení zůstane heboučká kožka, která se i v dnešní době vykupuje. A nebo, pokud si troufáte, můžete kůži vyčinit sami. Předtím se ale nechte inspirovat naším receptem na králíka na smetaně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více