Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně zabalit štrúdl, aby nevytekla náplň? Poradíme, jak na jednoduché a rychlé balení
Zdroj: Pixabay, RitaE

Nevíte, co s přebytečnými jablky? Upečte štrúdl, skvělou rychlovku, která potěší při jakékoliv příležitosti. Poradíme vám, jak jej správně zabalit, aby se "nerozjel" do všech stran a náplň zůstala tam, kde má - uvnitř.

Štrúdl, nebo také závin, je velmi oblíbeným dezertem. V kavárnách se často servíruje nejen se šlehačkou, ale i se zmrzlinou. Díky vymoženostem dnešní doby a dostupnosti hotových chlazených či mražených těst můžete štrúdl mít v mžiku připravený na stole i pro nečekanou návštěvu.

Balení štrúdlu podle druhu těsta

Velmi oblíbeným balením závinu z různých druhů těst je takzvané splétané balení. Náplň dejte do středu plátu těsta a zbylé těsto na obou stranách nařežte na pásky, kolmo k náplni. Pak už je jen stačí překládat střídavě přes sebe. Vykouzlíte tím elegantní a zase jiný vzhled štrúdlu.

Listové těsto, pomocník vždy po ruce

Začneme jednoduše, a to štrúdlem z listového těsta. Toto těsto stačí vyválet na přibližně 4 mm široký plát (pokud nemáte koupené již rozválené), náplň rozprostřít po celé ploše, kromě posledních 2 cm, které je pro fixaci dobré potřít vejcem. Horní a spodní okraj přehněte přes náplň a stiskněte k těstu pod ním. Poté už jen srolujete štrúdl jako roládu a rolování zakončíte páskem potřeným vejci. Spojem pak závin položte na plech vyložený pečicím papírem.

Tenké a křehké tažené těsto

Více práce budete mít s taženým těstem. Těsto se vytahuje ručně na co nejtenčí plát a právě kvůli tomu je nutno náplň podsypat. Nejčastěji se používá strouhanka a mleté ořechy. Potom můžete štrúdl zabalit roládovou metodou jako výše uvedený z listového těsta, případně dát náplň do středu a poté každou stranu těsta přeložit přes ni.

Pečlivé zakončení spojů těsta

Existuje mnoho těst vhodných k přípravě štrúdlů či závinů, stejně tak náplní. Vždy je však nutno věnovat pozornost nejen hlavnímu spoji těsta podél celého štrúdlu, ale také jeho koncům. Ty buď prsty či vidličkou spojte v jednolité zakončení nebo je založte pod závin. Těsta na štrúdl je nutno po zabalení propíchat či naříznout, dejte na to pozor při pročítání vašeho receptu, kde to bude jistě zmíněno.

Pro inspiraci vám přinášíme video-recept k přípravě jablkového závinu z jogurtového těsta. Přejeme vám krásné letní dny plné sladkých i slaných dobrot.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více