Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit lahodný šípkový čaj? Použijeme šípky čerstvé i sušené, celé nebo drcené
Zdroj: Pixabay, AlbiF

Šípky jsou báječnou a snadno dostupnou surovinou pro čaj plný vitamínů. Používat můžeme čerstvé i sušené plody, sbíráme je dokud jsou pevné a kvalitní. Plody se dají použít i opakovaně, přičemž následující dávka bývá dokonce chuťově výraznější.

O šípkovém čaji je dobře známo, že je plný vitamínů C a také antioxidantů. Jeho chuť je příjemně nakyslá. Na podzim si můžeme čaj připravovat z čerstvých plodů, přičemž si trochu šípků můžeme donést z každé procházky do přírody, sbíráme pouze pěkné a dosud nezměklé (nepřemrzlé) šípky na čistých místech, dál od silnice. 

Čaj z čerstvých drcených šípků

Čerstvě natrhané šípky je potřeba buď brzy spotřebovat nebo usušit, k delšímu skladování se nehodí. A jak z nich uvařit čaj?

  1. Čerstvé šípky očistěte a opláchněte studenou vodou. Na 1 hrnek (250 ml) počítejte cca 20 šípků.
  2. Rozkrojte je a zbavte semínek a chloupků.
  3. Zalijte je studenou vodou a zahřejte pod bod varu, určitě šípky nepřevářejte, ale nechte je alespoň 10 minut louhovat. Můžete využít termosku.
  4. Poté čaj začněte popíjet, každou porci ale nejprve přeceďte přes jemné sítko.
  5. Tip: Šípkového čaje je výhodné připravit rovnou více a cedit ho až těsně před naléváním.
  6. Čaj v hrnku můžete přisladit medem, ochutit citronem nebo také rakytníkem (např. přidejte několik kuliček rakytníku z mrazničky).

Čaj z čerstvých šípků je kyselejší než čaj z šípků sušených, to však nic neubírá na jeho kvalitě.

Čaj z čerstvých celých šípků

Možná dáte této možnosti přednost. Odpadne pracné odstraňování semínek a chloupků šípků, ale chuť čaje je méně intenzivní, to samé platí pro jeho barvu. Šípky zalijte horkou vodou (ne však vroucí) a nechte je louhovat několik hodin, třeba i přes noc. Můžete využít termosku. Před pitím čaj šetrně přihřejte a pro jistotu přeceďte přes jemné sítko. K dochucení použijte med a citron.

Čaj ze sušených drcených šípků

Sušené šípky rozdrťte v dostatečně silném mixéru, rozdrcené šípky zalijte studenou vodou a nechte je vyluhovat, poté je zahřejte, ale nevařte. Můžete využít termosku. Před konzumací čaj ceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili případných semínek a chloupků. Podívejte se, jak vyčistit sítko.

Čaj ze sušených celých šípků

Postupujte podobně jako při vaření čaje z celých čerstvých šípků. Šípky zalijte horkou vodou a nechte louhovat několik hodin, ideálně celou noc. Můžete využít termosku. Pak čaj případně znovu zahřejte (ale nevařte), nalévejte přes cedník a můžete začít popíjet. 

Podívejte se, jak připravit čaj z šípků za pomoci tyčového mixéru.

Tip: Vyluhované šípky je možné použít na čaj opakovaně, druhá várka je vždy chuťově a barevně výraznější.

Budeme rádi za vaše zkušenosti s přípravou šípkového čaje. Můžete nám je napsat pod článek do komentáře.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky