Jak připravit lahodný šípkový čaj? Použijeme šípky čerstvé i sušené, celé nebo drcené
Šípky jsou báječnou a snadno dostupnou surovinou pro čaj plný vitamínů. Používat můžeme čerstvé i sušené plody, sbíráme je dokud jsou pevné a kvalitní. Plody se dají použít i opakovaně, přičemž následující dávka bývá dokonce chuťově výraznější.
O šípkovém čaji je dobře známo, že je plný vitamínů C a také antioxidantů. Jeho chuť je příjemně nakyslá. Na podzim si můžeme čaj připravovat z čerstvých plodů, přičemž si trochu šípků můžeme donést z každé procházky do přírody, sbíráme pouze pěkné a dosud nezměklé (nepřemrzlé) šípky na čistých místech, dál od silnice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čaj z čerstvých drcených šípků
Čerstvě natrhané šípky je potřeba buď brzy spotřebovat nebo usušit, k delšímu skladování se nehodí. A jak z nich uvařit čaj?
- Čerstvé šípky očistěte a opláchněte studenou vodou. Na 1 hrnek (250 ml) počítejte cca 20 šípků.
- Rozkrojte je a zbavte semínek a chloupků.
- Zalijte je studenou vodou a zahřejte pod bod varu, určitě šípky nepřevářejte, ale nechte je alespoň 10 minut louhovat. Můžete využít termosku.
- Poté čaj začněte popíjet, každou porci ale nejprve přeceďte přes jemné sítko.
- Tip: Šípkového čaje je výhodné připravit rovnou více a cedit ho až těsně před naléváním.
- Čaj v hrnku můžete přisladit medem, ochutit citronem nebo také rakytníkem (např. přidejte několik kuliček rakytníku z mrazničky).
Čaj z čerstvých šípků je kyselejší než čaj z šípků sušených, to však nic neubírá na jeho kvalitě.
Čaj z čerstvých celých šípků
Možná dáte této možnosti přednost. Odpadne pracné odstraňování semínek a chloupků šípků, ale chuť čaje je méně intenzivní, to samé platí pro jeho barvu. Šípky zalijte horkou vodou (ne však vroucí) a nechte je louhovat několik hodin, třeba i přes noc. Můžete využít termosku. Před pitím čaj šetrně přihřejte a pro jistotu přeceďte přes jemné sítko. K dochucení použijte med a citron.
Čaj ze sušených drcených šípků
Sušené šípky rozdrťte v dostatečně silném mixéru, rozdrcené šípky zalijte studenou vodou a nechte je vyluhovat, poté je zahřejte, ale nevařte. Můžete využít termosku. Před konzumací čaj ceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili případných semínek a chloupků. Podívejte se, jak vyčistit sítko.
Čaj ze sušených celých šípků
Postupujte podobně jako při vaření čaje z celých čerstvých šípků. Šípky zalijte horkou vodou a nechte louhovat několik hodin, ideálně celou noc. Můžete využít termosku. Pak čaj případně znovu zahřejte (ale nevařte), nalévejte přes cedník a můžete začít popíjet.
Podívejte se, jak připravit čaj z šípků za pomoci tyčového mixéru.
Tip: Vyluhované šípky je možné použít na čaj opakovaně, druhá várka je vždy chuťově a barevně výraznější.
Budeme rádi za vaše zkušenosti s přípravou šípkového čaje. Můžete nám je napsat pod článek do komentáře.
Komentáře