Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit čaj z čerstvých šípků? Chutí i vůní je výraznější než ze šípků sušených
Zdroj: Pixabay, Peggychoucair

Čaj z čerstvých šípků má lahodnou nakyslou chuť a je plný vitamínů. Pokud jste ho ještě neochutnali, určitě tento nápoj vyzkoušejte. Dokud nepřijdou mrazíky, můžete si trochu šípků na čaj nosit z každé procházky.

Čaj z čerstvých šípků je chuťově trochu jiný než ze sušených, má specifickou vůni a kyselejší chuť, proto je dobré si jej podle libosti dosladit medem. Prospěšné účinky má stejné jako čaj ze sušených šípků, jen je potřeba na jeho přípravu větší množství plodů, aby chuť byla intenzivnější. 

  1. Na 250 ml vody potřebujeme přibližně 20 čerstvých šípků, které rozpůlíme nebo rozdrtíme. 
  2. Šípky zalijeme studenou vodou a necháme přes noc macerovat.
  3. Poté vodu zahřejeme pod bod varu a necháme 10 minut louhovat.
  4. Přecedíme přes husté síto a můžeme čaj servírovat.

A jak využít zbylé čerstvé šípky? Vyzkoušejte podle našich receptů výtečnou domácí šípkovou marmeládu, která je vhodná zároveň jako základ pro tradiční šípkovou omáčku k masu. 

Sbíráte šípky na přípravu čaje? Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše tipy a zkušenosti do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky