Metrové sváteční řezy

Pajaska Kuchařka: Pajaska

Doba přípravy: 1 hodina + chlazení 10 a víc Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 39 názorů

Suroviny

Korpusy
4 vejce
250 g moučkového cukru
8 lžíc teplé vody
250 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
10 lžic rostlinného oleje
2 lžíce kakaa
špetka soli
Krém
200 g másla (Hera)
80 g hladké mouky
100 g cukru
vanilkový cukr
hrnek mléka (dle potřeby)
1 žloutek
Poleva (p.S.Zázvorkové)
80 g ztuženého 100% tuku (Iva,Omega)
120 g moučkového cukru
3 lžičky kakaa
1 vejce
dále plátky mandlí
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpusy: žloutky a cukr ušleháme s teplou vodou. Smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Střídavě přidáváme mouku a olej. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta obarvíme kakaem.

  2. Těsto nalijeme do 2 vymazaných a vysypaných forem na srnčí hřbet. Pečeme najednou při 180°C dorůžova. Je-li upečeno poznáme, když zapíchneme špejli, ta musí zůstat čistá (nelepit). Vyklopíme, necháme vychladnout.

  3. Krém: 50 g másla rozpustíme, přidáme mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr. Rozmícháme, zalijeme mlékem (cca hrnek) dle potřeby a uvaříme hladkou kaši. Necháme vychladnout. Do našlehaného másla a žloutku přišleháme ještě mírně vlahou kaši. Našleháme do hladkého, nadýchaného krému. Vychladíme.

  4. Vychlazené korpusy nakrájíme na 1 cm plátky (jako na chlebíčky). Slepujeme k sobě krémem střídavě světlé a tmavé plátky (vznikne dlouhý had). Ten pomažeme zbytkem krému. Dáme vychladit.

  5. Poleva: tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao. Mícháme dohladka. Do šlehače dáme vejce a přidáme horkou směs a rozšleháme. Vznikne hustá poleva.

  6. Polijeme polevou roládu (je hustší) je třeba pracovat rychle. Posypeme plátky mandlí. Necháme na chladném místě 1 den odležet. Krájíme šikmo (přes roh).

Poznámka

Dělám místo jedné dlouhé metrovky dvě malé.Na fotce je jen jedna z nich.

Recept je můj vlastní a je přizpůsoben tomu co nám chutná-vláčný korpus,měkká poleva a krém co máme rádi.Je to náš oblíbený moučník,sice trochu pracnější,ale krom průběžného chlazení ,je to celkem rychlé.Dobrou chuť!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 078 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Metrové sváteční řezy

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Dlouho jsem metrový řez nedělala. Budu péct na víkend! Je:-) výborný! Korpus dělám jako na bílkovou bábovku, tím zpracuji všechny nastřádané bílky!!

    Odpovědět

  • šorty šorty(neregistrovaný)

    Já přidávám kapku rumu. Jinak ale vynikající. :yes::yes:

    Odpovědět

  • Polcrova Dana Polcrova Dana(neregistrovaná)

    Metrový řez ráda peču, je chutný, celkem levný, hlavně je brzy hotový. Děkují za recept.Dana:-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Kokoska:Moc děkuji za foto a jsem ráda,že chutnalo.:-K

    Odpovědět

  • Kokoska Kokoska

    výborný moučník,foto přikládám:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    katahorejsii: Jsem potěšena,že jsi ji připravila dle mého receptu.;-)A ještě víc,že Vám chutnala.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • katahorejsii katahorejsii

    Děkuju za super recept moc chutnal a měl velký úspěch manžel si chodil tak dlouho přikrajovat až bylo po něm :-*:-K

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Pajaska::-Kpáni:-O to je tedy míra:yes: a věřím, že i chutnala:-p;-):yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    cardanka:No, muž nelenil a změřil jí, měřila 115 cm.:-D Chodil kolem jak mlsný pes,dokud nezakrojil a ani nebrblal,když jsem chtěla prkno.:-))Prý pořádná metrovka,jak má být.:-) Je ze 4 srnčích hřbetů.tzn.dvojitá dávka.;-)

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Pajaska:-Kto je tedy metrovka jak vyšitá;-) a ani nedivím se již není, ta vybízí přímo k snědení:yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Pajajko,díky.:-K:-K:-K Opět naše vánoční klasika,ale nějak se zvětšuje a nejen metrovka.Koukni na foto.Prkno jsme sháněli na zahradě,aby bylo na co dát metrovku.A že máme odhad,vyšlo přesně, ani jsme nezjracovali.:-D:-D:-D A teď už jí není ani kousek.:-8:-))

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Nejradši bych dala další bodík! :yes:

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Zuzinečko,jsem ráda,že jsem pomohla.:yes:Zkus to, neni to vážně nic složitého.Je to trochu pracnější,ale nijak zvlášť.Když si uděláš den předem krém a korpusy,jde to ráz naráz.;-)Jinak to za to stojí.Nechci se vůbec chlubit,ale neznám nikoho,kdo ochutnal,komu by nešmakovalo.;-):-K

    Odpovědět

  • zuzinecka zuzinecka

    ÁÁHA, už tomu rozumím, děkuji moc za vysvětlení. Snad brzy upeču :-):-K

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska(autorka receptu)

    Dani neomlouvej se,myslela si dobře.;-):-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: metrový řez svatecni rezy metrova rolada srnci hrbet metrová roláda recept na metrový řez výborné sváteční řezy metrová roláda video recept metrový řez recept metr řezy srnčí hřbet metrovy řez metrovy zakusek sváteční řezy a cukroví metrová roláda recept metrový dezert metrovy moučník jak upect metrovy rez recept metr řez metrovka řez recepty metrový řez metrový řez video