Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepý myši z Vysočiny: Jednoduše a rychle upečené brambory chutnají s česnekem
Zdroj: Toprecepty

Snadná a levná jídla jsou často ta nejchutnější a nejoblíbenější. Příkladem je tato krajová specialita, která se někdy také nazývá "pečené myši". Z mála surovin zvládnete připravit výtečnou pochoutku, která je díky jednoduchosti přípravy naprosto bezkonkurenční.

Možná spěcháte a přemýšlíte, co rychlého připravit k jídlu. Vyzkoušejte tuto specialitu z Vysočiny, na kterou vám stačí jen málo surovin. Potřebovat budete hlavně brambory, měly by být kvalitní a zdravé, v tom případě je nemusíte zbavovat slupky. Kromě brambor si připravte ještě trochu tuku (olej nebo máslo).

Jak udělat slepý myši

Nachystejte si brambory v množství podle počtu strávníků. Počítejte s tím, že při pečení trochu zmenší objem. Dále vás provedeme jednoduchým postupem:

  1. Pro čtyři osoby si připravte 1 kg syrových brambor. Umyjte je a nakrájejte i se slupkou na plátky o tloušťce cca 0,5 cm.
  2. Plátky naskládejte v jedné vrstvě na suchý plech, můžete ho předem vyložit pečicím papírem
  3. Plech vložte do předehřáté trouby a brambory upečte dozlatova. Pečení probíhá rychle, protože brambory jsou narovnané jen v tenké vrstvě. Otáčet je nemusíte, brambory se i bez otočení pěkně propečou.
  4. Po upečení plátky nasypte do větší mísy a přidejte k nim hned rozmačkaný česnek, trochu soli a tuk (máslo nebo olej). Vše společně dobře promíchejte.
  5. Takto připravené brambory podávejte s čerstvou zeleninou, výborně k nim chutnají sterilované okurky nebo kvašáky (kvašené okurky) a kefír či mléko.
  6. K pečeným bramborám můžete podávat také oblíbený dresink, třeba s česnekovým ochucením, nebo je můžete posypat nadrobno nakrájenou petrželkou. 

Podle některých receptů se tuk přidává k bramborám ještě krátce před jejich dopečením - podívejte se na jinou variantu přípravy pečených myší.

Další báječné krajové speciality jsou bramborové placky - lokše nebo třeba bramborové šišky, knedlíky, peciválky s mákem a šudlíky.

 

Komentáře (2)

Na Vysočině vždy jenom sádlo! nikdy máslo a olej už vůbec, je to prastarý recept a je skutečně vynikající. Moje maminka ho dělala také s drobnými novými brambůrky i se slupkou se upekly v troubě a pak se nasypaly do mísy s rozpuštěným sádlem a česnekem, Samozřejmě nejčastěji to byly plátky jak píšete v receptu. Většinou se zapíjely studeným mlékem

englichova@seznam.cz: Moc děkujeme za upřesnění. Máte pravdu, z dětství také pamatuji, že babička připravovala se sádlem. :) A s mlékem to byla velká dobrota.

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli