Slepý myši z Vysočiny: Jednoduše a rychle upečené brambory chutnají s česnekem
Snadná a levná jídla jsou často ta nejchutnější a nejoblíbenější. Příkladem je tato krajová specialita, která se někdy také nazývá "pečené myši". Z mála surovin zvládnete připravit výtečnou pochoutku, která je díky jednoduchosti přípravy naprosto bezkonkurenční.
Možná spěcháte a přemýšlíte, co rychlého připravit k jídlu. Vyzkoušejte tuto specialitu z Vysočiny, na kterou vám stačí jen málo surovin. Potřebovat budete hlavně brambory, měly by být kvalitní a zdravé, v tom případě je nemusíte zbavovat slupky. Kromě brambor si připravte ještě trochu tuku (olej nebo máslo).
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat slepý myši
Nachystejte si brambory v množství podle počtu strávníků. Počítejte s tím, že při pečení trochu zmenší objem. Dále vás provedeme jednoduchým postupem:
- Pro čtyři osoby si připravte 1 kg syrových brambor. Umyjte je a nakrájejte i se slupkou na plátky o tloušťce cca 0,5 cm.
- Plátky naskládejte v jedné vrstvě na suchý plech, můžete ho předem vyložit pečicím papírem.
- Plech vložte do předehřáté trouby a brambory upečte dozlatova. Pečení probíhá rychle, protože brambory jsou narovnané jen v tenké vrstvě. Otáčet je nemusíte, brambory se i bez otočení pěkně propečou.
- Po upečení plátky nasypte do větší mísy a přidejte k nim hned rozmačkaný česnek, trochu soli a tuk (máslo nebo olej). Vše společně dobře promíchejte.
- Takto připravené brambory podávejte s čerstvou zeleninou, výborně k nim chutnají sterilované okurky nebo kvašáky (kvašené okurky) a kefír či mléko.
- K pečeným bramborám můžete podávat také oblíbený dresink, třeba s česnekovým ochucením, nebo je můžete posypat nadrobno nakrájenou petrželkou.
Podle některých receptů se tuk přidává k bramborám ještě krátce před jejich dopečením - podívejte se na jinou variantu přípravy pečených myší.
Další báječné krajové speciality jsou bramborové placky - lokše nebo třeba bramborové šišky, knedlíky, peciválky s mákem a šudlíky.
Komentáře (2)