Smažené ovoce je milé překvapení a chutný dezert. Možností je mnoho
Po obědě nebo při svačině bývá chuť na něco sladkého. Místo moučníku je často lepší vyhovět mlsným jazýčkům podáním ovoce - ať už syrového, grilovaného nebo zapečeného s drobenkou jako crumble, také se nabízí úprava smažením.
Smažíme vždy ovoce zdravé a v plné zralosti, zbavené nejedlých částí (některé slupky, pecky), aby se mohlo hned po vyndání z pánve konzumovat. Smažené ovoce se podává např. se zmrzlinou, šlehačkou, jogurtem, zakysanou smetanou či šlehaným tvarohem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Smažení na másle
Máslo pomůže k aktivaci vitamínů rozpustných v tuku, opečením na másle získá ovoce voňavou kůrčičku. Ideální je k tomu přepuštěné máslo (ghí), které vydrží vysoké teploty, aniž by se brzy přepálilo. Smažíme celé nebo půlené banány, plátky ananasu, manga atd. Cukr nebo med, který k ovoci přidáme, zkaramelizuje a výsledek je skvělý.
Smažení v těstíčku
Různá těstíčka (palačinkové, lívancové) jsou pro smažení ovoce velmi vhodná.
- Při vložení do tuku obal ztuhne a šťavnaté ovoce zůstane uzavřené uvnitř.
- Základem těstíčka bývá vejce (není nezbytné), tekutina a mouka.
- Tekutinou může být pivo, víno, mléko, ale i podmáslí nebo ledová voda (tempura).
- I zahuštění moukou je velmi variabilní. Použít lze mouku z každého známého (i méně obvyklého) druhu obilí, dokonce i luštěninovou. Měla by být hladká, aby těstíčko bylo jemné.
- Ochutit těstíčko lze kořením (nejčastěji vanilka, skořice), strouhanými ořechy nebo kokosem.
- Trojobal (mouka, vejce, strouhanka) se k ovoci moc nehodí. Sice vytvoří křupavý obal, ale zamýšlená lehkost dezertu je pryč.
Komentáře