Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Po obědě nebo při svačině bývá chuť na něco sladkého. Místo moučníku je často lepší vyhovět mlsným jazýčkům podáním ovoce - ať už syrového, grilovaného nebo zapečeného s drobenkou jako crumble, také se nabízí úprava smažením.

Smažíme vždy ovoce zdravé a v plné zralosti, zbavené nejedlých částí (některé slupky, pecky), aby se mohlo hned po vyndání z pánve konzumovat. Smažené ovoce se podává např. se zmrzlinou, šlehačkou, jogurtem, zakysanou smetanou či šlehaným tvarohem.

Smažení na másle

Máslo pomůže k aktivaci vitamínů rozpustných v tuku, opečením na másle získá ovoce voňavou kůrčičku. Ideální je k tomu přepuštěné máslo (ghí), které vydrží vysoké teploty, aniž by se brzy přepálilo. Smažíme celé nebo půlené banány, plátky ananasu, manga atd. Cukr nebo med, který k ovoci přidáme, zkaramelizuje a výsledek je skvělý.

Smažení v těstíčku

Různá těstíčka (palačinkové, lívancové) jsou pro smažení ovoce velmi vhodná.

  • Při vložení do tuku obal ztuhne a šťavnaté ovoce zůstane uzavřené uvnitř.
  • Základem těstíčka bývá vejce (není nezbytné), tekutina a mouka.
  • Tekutinou může být pivo, víno, mléko, ale i podmáslí nebo ledová voda (tempura).
  • I zahuštění moukou je velmi variabilní. Použít lze mouku z každého známého (i méně obvyklého) druhu obilí, dokonce i luštěninovou. Měla by být hladká, aby těstíčko bylo jemné.
  • Ochutit těstíčko lze kořením (nejčastěji vanilka, skořice), strouhanými ořechy nebo kokosem. 
  • Trojobal (mouka, vejce, strouhanka) se k ovoci moc nehodí. Sice vytvoří křupavý obal, ale zamýšlená lehkost dezertu je pryč. 
Jedním ze smažených moučníků z ovoce jsou jednoduché banánové lívanečky. Náš videorecept dokazuje, jak jednoduché jsou. Vyzkoušejte tuto výbornou pochoutku a vychutnejte si ji.
 
 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli