Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K realizaci strojkového cukroví potřebujete ruční mlýnek na maso a speciální nástavec s připravenými tvary, případně "pistoli" na těsto s vyměnitelnými kolečky. Základ úspěchu je ve správném sestavení a dobrém těstě.

Ruční mlýnek na maso býval samozřejmou součástí každé domácnosti. Proto naše babičky strojkové cukroví často pekly - stačilo k mlýnku dokoupit nástavec. Výhoda rychle a bez námahy vytvarovaného cukroví je zřejmá. Místo mlýnku můžete zakoupit tzv. pistoli na těsto, pomocí které cukroví též snadno vytvarujete.

Jaké těsto do strojku

Druhů těst do strojku je několik. Od lineckého přes pudinkové až po ochucené kakaem, kokosem, ořechy. Záleží jen na vaší chuti a zásobách ve spíži. Aby bylo křehké, přidává se k hladké mouce kukuřičný nebo bramborový škrob, často v podobě pudinkového prášku. Pokud přidáváte kokos nebo ořechy, doporučujeme je prosít, aby strojkem hladce prošly. Těsto vyjmuté z chladničky nechte před vložením do strojku dojít pokojové teploty, aby se s ním lépe pracovalo.

Jak pracovat se strojkem na cukroví

Strojek na cukroví upevněte ke stolu. Těsto po částech vkládejte do strojku a přes nástavec vytlačujte pásky, "ježaté tyčky" a další. V potřebné délce je odřízněte a skládejte na plech vyložený papírem na pečení. Můžete z nich tvořit kroužky, esíčka či rohlíčky.

Jak pracovat s pistolí na těsto

Je to snadné, ale je potřeba trochu praxe.

  • Sestavte tvarovací pistoli a vyberte vzorované kolečko s výřezy.
  • Nastavte vekou nebo malou sušenku (malá je jako vánoční cukroví hezčí).
  • Osvědčilo se tvarovat na suchý studený plech, ke kterému sušenka lépe přilne
  • Do pistole vkládejte těsto po částech. Pistole je kolmo na plechu tvořítkem dolů.
  • Stiskem páky tvoříte sušenky. Někdy je potřeba páku stisknout 2x.
  • Bonusem je snadná výměna tvořítka na spodní části pistole.
Strojkové i pistolové cukroví pečte při teplotě 170–180 °C . Upečené kousky lze obalit v cukru, po vychladnutí slepit nebo ozdobit marmeládou a polevami. Můžete postupovat podle našeho videoreceptu na pudinkové strojkové.

Komentáře

Další tipy a triky