Cukroví ze strojku má výhodu v rychlém a jednoduchém tvarování. Poradíme, jak na to
K realizaci strojkového cukroví potřebujete ruční mlýnek na maso a speciální nástavec s připravenými tvary, případně "pistoli" na těsto s vyměnitelnými kolečky. Základ úspěchu je ve správném sestavení a dobrém těstě.
Ruční mlýnek na maso býval samozřejmou součástí každé domácnosti. Proto naše babičky strojkové cukroví často pekly - stačilo k mlýnku dokoupit nástavec. Výhoda rychle a bez námahy vytvarovaného cukroví je zřejmá. Místo mlýnku můžete zakoupit tzv. pistoli na těsto, pomocí které cukroví též snadno vytvarujete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto do strojku
Druhů těst do strojku je několik. Od lineckého přes pudinkové až po ochucené kakaem, kokosem, ořechy. Záleží jen na vaší chuti a zásobách ve spíži. Aby bylo křehké, přidává se k hladké mouce kukuřičný nebo bramborový škrob, často v podobě pudinkového prášku. Pokud přidáváte kokos nebo ořechy, doporučujeme je prosít, aby strojkem hladce prošly. Těsto vyjmuté z chladničky nechte před vložením do strojku dojít pokojové teploty, aby se s ním lépe pracovalo.
Jak pracovat se strojkem na cukroví
Strojek na cukroví upevněte ke stolu. Těsto po částech vkládejte do strojku a přes nástavec vytlačujte pásky, "ježaté tyčky" a další. V potřebné délce je odřízněte a skládejte na plech vyložený papírem na pečení. Můžete z nich tvořit kroužky, esíčka či rohlíčky.
Jak pracovat s pistolí na těsto
Je to snadné, ale je potřeba trochu praxe.
- Sestavte tvarovací pistoli a vyberte vzorované kolečko s výřezy.
- Nastavte vekou nebo malou sušenku (malá je jako vánoční cukroví hezčí).
- Osvědčilo se tvarovat na suchý studený plech, ke kterému sušenka lépe přilne
- Do pistole vkládejte těsto po částech. Pistole je kolmo na plechu tvořítkem dolů.
- Stiskem páky tvoříte sušenky. Někdy je potřeba páku stisknout 2x.
- Bonusem je snadná výměna tvořítka na spodní části pistole.
Komentáře