Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to, aby barborky vykvetly? Oblíbenou vánoční dekoraci musíme připravit včas
Zdroj: Pixabay, Manfred Richter

4. prosince má svátek Barbora a přesně to je den, kdy je nejlepší začít s přípravou pěkné vánoční dekorace. Tradiční zvyk známe ještě od našich babiček, které na půvabné větvičky nikdy nezapomněly. Barborky přitom získáme zcela jednoduše a zadarmo.

Zvyk měl v minulosti i pohanský náboj, který byl spojen s odhadováním budoucnosti, nicméně kvetoucí větvičky jsou krásnou a přirozenou ozdobou, která pěkně prozáří mnohou domácnost. Navíc příprava barborek je vlastně malým dobrodružstvím, které zaujme i děti.

Jak získat barborky

Postup je úplně jednoduchý, podstatné je začít včas. Nejprve si připravíme vhodné větvičky. Ideální je uříznout si je na svátek Barbory. Přibližně za tři týdny větvičky vykvetou, zlatice dokonce o něco dříve. 

  1. Zajdeme si pro ně buď na zahradu nebo do volné přírody a uřízneme je ostrým nožem, a to  šikmým řezem z dřevin, které vykvétají časně na jaře.
  2. Mezi nejoblíbenější vhodné druhy patří zlatice, třešeň, kdoulovec, dřín, sakura, mandloň a trnka.
  3. Druhy, které vykvétají později, jsou méně vhodné (např. jabloně a hrušně).
  4. Po příchodu domů je namočíme na jednu až dvě hodiny do vlažné vody, nejlépe do vany nebo větší nádoby. Když tento krok vynecháte, větvičky také vykvetou, ale nejspíš jim to bude trvat déle.
  5. Poté větvičky dejte do vázy. V chladnější místnosti začnou vykvétat později, v teplém prostředí dříve. Přílišné sucho a horko může způsobit zasychání.
  6. Během následujících dnů je vhodné občas vodu vyměnit, přitom zbývá už jen pozorovat.
  7. Rozkvetlé větvičky jsou pěknou dekorací společně s narašenými větvičkami bříz nebo některými jehličnany.

A jaké větvičky se nejvíce osvědčily u vás doma? Budeme rádi za vaše tipy a rady do komentářů pod článkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více