Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

mika59 Kuchařka: mika59

Doba přípravy: 30 minut 2-3 porce Omáčky 14 názorů

Suroviny

400 ml studeného mléka nebo lehké smetany
3 lžíce povidel
1-2 lžíce cukru podle chuti nebo kyselosti povidel
strouhaný perník na posypání
5 středních brambor
hrubá mouka podle potřeby (zhruba 1 lžíce na 1 brambor)
sůl
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemno. Vymačkáme z nich vodu do misky.

  2. Po odstátí vodu slijeme a usazený škrob vrátíme k bramborám.

  3. Přidáváme mouku tak, aby se z toho daly tvarovat knedlíčky. Osolíme.

  4. Vhazujeme do vroucí vody, po chvíli odlepíme ode dna a vaříme asi 20 minut. Mléko s cukrem a povidly pořádně rozmícháme. (já jsem to projela tyčovým mixérem).

  5. Na talíři přeléváme horké knedlíčky studenou omáčkou a sypeme perníkem.

Poznámka

Je to taková studená letní omáčka ze Slezska. My jsme ji měli doma docela často. Taky se k ní vařily kynuté neplněné knedlíky. Když nebyl čas, tak se jen přikusovala vánočka. Taky jsme ji ji měli jako jeden z vánočních chodů, ale to už byla vylepšená rozinkami, ořechy a byla vařená.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Šimlena s halečkami (studená povidlová omáčka)

  • b b(neregistrovaný)

    Moje teta je občas dělá. Halečky však přeleje slaninou a jednotlivé sousta se pak namáčejí v šimleně, která je v extra mističce bokem. Snoubí se tu slaná a sladká chuť s horkým a stedeným. Jíme to dvěma vidlička, takže je to vrchol domácí exotiky:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    majda 2: Ano, pocházím kousek od Opavy. Rádi jsme tam jezdili nakupovat.:-K:-K

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    :-))Teď jsem narazila na tento recept a musím hned reagovat.Šimlenu jsem si dělávala jako malá holka,když bylo na něco chuť,do hrníčku mléko,přidala se povidla a vidličkou rozmíchala,pochoutka mého dětství.Halečky se u nás říkalo taky - ne knedlíky,ale halečky.Bydlím za Opavou,předpokládám,že i ty miko59,pocházíš od Opavy:yes::-p přidávám bod za starodávný,oprašený recept:-K

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Hmm, to mi vůbec nic neříká..myslím ten název a to jsem ze Slezska! :-D
    Šimlena s halečkami, ale povidlovou omáčku máme moc rádi :-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    54janina54: Já jsem tu omáčku nedělala taky hodně dlouho a po ochutnání jsem si ji opět oživila.;-):-K
    yanull: díky za příspěvek, moc mě potěšil,:-K a všem vám děkuji za milé komentáře :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Jelikož tento název halečky čtu poprvé, tak jsem se o nich chtěla dovědět více a pokud to autorce nebude vadit, přidávám to, co jsem objevila a spolu s tím 5. bodík :-p:-K
    „Halečky", klobásy s černou máčkou, zelí a kobzole, toť národní pokrm Slezáků. Halečky, dále od hranic v Prusku „kluśky" zvané, přikusují se k většině jídel. Ječné halečky jsou daleko oblíbenější než ze žitné mouky. Halečky mohou se nadíti slívami, třešněmi, jablky, hruškami, podle čehož dostávají jména; též se jen omastí a pak jedí.

    Odpovědět

  • 54janina54 54janina54

    mika59: připomněla jsi mi dětství u babičky :-K povidla byla domácí v dostatečném množství a když jsem přečetla název, vrátila jsem se o 50 let zpátky :-D jsem ze severu Moravy, tak vím o co se jedná

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Název neznám, recept jo, i když trošku jinak - máme tam navíc skořici pomletý hřebíček a badyán, povidlová omajda, která se podávala k tzv.prázdným, tedy neplněným knedlíkům, jak píše autorka v Poznámce a s těma rozinkama k uzeným žebrům to byla sváteční mana nebeská. Díky za připomenutí:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    Navir: Jsem to trochu upřesnila.;-)

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Škoda, že by mě tento krásný recept nenapadl hledat pod tímto názvem ;-(

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-O Stejné chlupaté knedlíčky - já spíše noky - dělala včera. Ale byly se zelím a uzeným. Nikdy by mne nenapadlo dát je se sladkou omáčkou. Pár noků ještě zbylo, tak vyzkouším.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Název pro mne taky zcela neznámý, zajímavé jídlo, jako většina lidových receptů :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No už kvůli tomu názvu:-D.... v životě jsem neslyšela, neviděla, nejedla, tak ukládám, je to parádní:yes:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Super! Sladká jídla moc nemusím, ale povidla mám ráda,navíc mě láká ta téměř bezpracná příprava, takže tohle asi vyzkouším:-p:yes:
    A název se mi taky moc líbí, slyším to poprvé...holt rozená Středočeška, no..:-S:-D:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: vánoční povidlová omáčka slezská černá omáčka povidlova omacka s orechy švestkova omáčka šimlena vanoční šimlená kynute knedliky šimlena cerna omacka vanoce lidovy název šimlrna slezská černá sladká omáčka - recept povidlova vanocni omáčka vánoční povidlova černá omáčka sladká povidlova omáčka omacky k zebrum studená omáčka z povidel mléka povidla ua studena povidla s mákem lidově co je to šimlena s halečkami a uzeným masem povidlova omáčka s uzeným recept babicky povidlová omáčka sladká vánoční povidlová omáčka

Zapomněl/a jsem heslo