Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řezy jsou jsou pláty piškotového, třeného, tvarohového nebo jiného těsta, upečené na hranatém plechu. Rovný plát slouží jako základ pod různé druhy krémů a náplní. Hotový moučník krájíme na stejně velké kousky.

Jednoduché řezy zvládne i začínající kuchařka. Upečené těsto by mělo být jemné a nadýchané, proto někdy poslouží jako svačinka pro hladové děti, kterým se nechce čekat na ozdobení moučníku. Hosté zase uvítají řezy, které se podobají dortíkům.

Jak připravit těsto na řezy

Jednodušší těsto už asi nenajdeme:

Vejce s cukrem našleháme do husté nadýchané pěny. Pomalu přiléváme olej a šleháme, dokud hmota nepřipomíná majonézu. Pak po lžicích přidáme mouku, smíchanou s kypřicím práškem, kterou do těsta vmícháme vařečkou nebo metlou. Pokud připravujeme kakaové nebo ořechové těsto, nahradíme jimi část mouky.

Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, ale použít můžeme i pečicí papír. Plech vložíme do trouhy, vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud nemá těsto rovný povrch a příjemnou barvu. Necháme ho vychladnout, otočíme na stůl, sloupneme pečicí papír a plát vrátíme zpět na plech, kde se bude nejsnadněji zdobit.

Jak ozdobit plát těsta po upečení

Postup je snadný:

  • Nejjednodušší řezy poprášíme moučkovým cukrem. Také můžeme mezi dvě poloviny těsta natřít marmeládu, aby byl moučník šťavnatější.
  • Na plát naneseme marmeládu a na ni vrstvu krému podle chuti. Velmi často se krém potírá šlehačkou nebo polévá čokoládovou polevou.
  • Pláty těsta můžeme pečlivě rozkrojit, aby byly tenčí. Potíráme je jeden po druhém marmeládou, krémy a šlehačkou, a přitom vrstvy různě skládáme.
  • Pro ovocné řezy je vhodné mít těsto na plechu - potřeme ho krémem, poklademe ovocem a přelijeme barevným želatinovým přelivem.

Moučník nakrájíme na stejné kousky a každý z nich ozdobíme růžičkou krému nebo šlehačky, ovocem, čokoládou, oříšky, kokosem, cukrovými ozdobami a zelenými lístečky meduňky. Vznikne tak podnos plný stejných minidortíků, které můžeme směle servírovat k nedělní kávě i k občerstvení na velké oslavě.

Jedním z mnoha druhů řezů jsou Míša řezy, které připravíme podle videa:

Sladké drobečky

Jednoduché řezy nemusíme připravovat jen z třeného těsta. Velmi oblíbené jsou řezy z těsta piškotového, které více připomínají dortíky, či z těsta medového, které můžeme upéct i několik dní předem. Mezi oblíbené patří jednoduché řezy z listového těsta, které se jen rozválí a upeče.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli