Univerzální těsto na řezy, které zvládnou i začátečníci: Základem řezů je rovný plát
Řezy jsou jsou pláty piškotového, třeného, tvarohového nebo jiného těsta, upečené na hranatém plechu. Rovný plát slouží jako základ pod různé druhy krémů a náplní. Hotový moučník krájíme na stejně velké kousky.
Jednoduché řezy zvládne i začínající kuchařka. Upečené těsto by mělo být jemné a nadýchané, proto někdy poslouží jako svačinka pro hladové děti, kterým se nechce čekat na ozdobení moučníku. Hosté zase uvítají řezy, které se podobají dortíkům.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na řezy
- 4 celá vejce
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
Vejce s cukrem našleháme do husté nadýchané pěny. Pomalu přiléváme olej a šleháme, dokud hmota nepřipomíná majonézu. Pak po lžicích přidáme mouku, smíchanou s kypřicím práškem, kterou do těsta vmícháme vařečkou nebo metlou. Pokud připravujeme kakaové nebo ořechové těsto, nahradíme jimi část mouky.
Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, ale použít můžeme i pečicí papír. Plech vložíme do trouhy, vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud nemá těsto rovný povrch a příjemnou barvu. Necháme ho vychladnout, otočíme na stůl, sloupneme pečicí papír a plát vrátíme zpět na plech, kde se bude nejsnadněji zdobit.
Jak ozdobit plát těsta po upečení
Postup je snadný:
- Nejjednodušší řezy poprášíme moučkovým cukrem. Také můžeme mezi dvě poloviny těsta natřít marmeládu, aby byl moučník šťavnatější.
- Na plát naneseme marmeládu a na ni vrstvu krému podle chuti. Velmi často se krém potírá šlehačkou nebo polévá čokoládovou polevou.
- Pláty těsta můžeme pečlivě rozkrojit, aby byly tenčí. Potíráme je jeden po druhém marmeládou, krémy a šlehačkou, a přitom vrstvy různě skládáme.
- Pro ovocné řezy je vhodné mít těsto na plechu - potřeme ho krémem, poklademe ovocem a přelijeme barevným želatinovým přelivem.
Moučník nakrájíme na stejné kousky a každý z nich ozdobíme růžičkou krému nebo šlehačky, ovocem, čokoládou, oříšky, kokosem, cukrovými ozdobami a zelenými lístečky meduňky. Vznikne tak podnos plný stejných minidortíků, které můžeme směle servírovat k nedělní kávě i k občerstvení na velké oslavě.
Jedním z mnoha druhů řezů jsou Míša řezy, které připravíme podle videa:
Sladké drobečky
Jednoduché řezy nemusíme připravovat jen z třeného těsta. Velmi oblíbené jsou řezy z těsta piškotového, které více připomínají dortíky, či z těsta medového, které můžeme upéct i několik dní předem. Mezi oblíbené patří jednoduché řezy z listového těsta, které se jen rozválí a upeče.
Komentáře