Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nemít popraskaná vejce při vaření? Držte se našich rad a vajíčka vám nevytečou
Zdroj: Freepik

Vajíčka potřebujeme uvařit tak, aby nám nepopraskala a nevytekl nám jejich obsah do vody. Taková vajíčka by se hůře loupala a byla by deformovaná. Podívejte se na několik jednoduchých rad a tipů a vajíčka budete mít vždy celá a bez poškození.

Vaření vajec je jednoduchá činnost, kterou v kuchyni často potřebujeme, ale každý je vaří trochu odlišně. Někdo vkládá vejce do studené vody a potom je postupně přivádí k varu, při tomto postupu je menší pravděpodobnost, že vám vajíčko praskne. Vhodnější způsob je vložit vejce do vroucí vody, protože jedině tak můžete správně odpočítat dobu, po kterou se vejce vaří. To je podstatné, protože někdy potřebujete vajíčka udělat naměkko, jindy na hniličku, nebo natvrdo

Jak uvařit vajíčka bez popraskání

Použijte naše rady a vajíčka vám už nikdy nepopraskají.

  • Vejce vyndejte z lednice dříve, než je budete vařit. Nechte je stát při pokojové teplotě minimálně 15 minut. Předejdete tak teplotnímu šoku, který by nastal, pokud byste studená vejce dali rovnou do vroucí vody. 
  • Popraskání také zabráníte tím, že do vody přidáte sůl - sůl by měla skořápku změkčit a ta by pak neměla prasknout. Soli se nemusíte bát, na litr vody použijte klidně 3–5 lžic soli. Pokud by náhodou některá skořápka praskla, sůl zabrání vytečení obsahu.
  • Dalším tipem je použití octa - díky kyselině octové by měla být skořápka měkčí a neměla by být náchylná k praskání. Použijte zhruba 2 lžíce octa na litr vody.
  • Vyzkoušejte vejce na širší spodní straně propíchnout špendlíkem. Takto propíchnutá vajíčka nepopraskají a půjdou i snáze loupat.

Při vaření vajíček můžete použít i všechny tipy najednou.

Zabránit popraskání vajíček můžete i tak, že je budete vařit v páře. V obchodě můžete zakoupit přímo vařič vajec, nebo vajíčka uvařte v pařáčku, který vložíte do hrnce s trochou vody. 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli