Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocných nebo bylinkových čajů domácí výroby si ceníme, protože ohlídáním kvality vstupních surovin a procesu přípravy vyrobíme výborný produkt, který se nemusíme obávat nabídnout i jako jedlý dárek.

Mnozí znáte domácí pečený čaj z ovoce, které vám dozrává na zahradě nebo které dostanete či koupíte. Ale naše babičky uměly připravit i čajové směsi z volně rostoucích bylin. Inspirujme se u nich.

Bylinné čaje

Čaj z bylinné směsi můžete zaměřit na konkrétní účel, třeba proti nachlazení, podporu vyčištění organismu, proti zánětu apod. Byliny na tyto směsi často rostou v okolí nebo přímo na zahrádkách. Je nutné je znát, i jejich účinky, aby nedošlo k omylu. Naše babičky ale uměly z planě rostoucích bylin připravit čaj podobný černému. Dokázaly to fermentací listů z planě rostoucího jahodníku, maliníku, ostružiníku. Bylinné čaje se obvykle spařují v hrnku převařenou horkou (už ne vroucí) vodou, nechají několik minut odstát a scedí. Většinou se pijí teplé a bez cukru, aby nerušil jejich účinek.

 

Pečený čaj

Recepty na pečený čaj kolují po známých a příbuzných, určitě jste se s nějakým už setkali. Většinu pečeného čaje tvoří bobulové ovoce tak, jak postupně dozrává. Uchovejte ho v mrazáku, na podzim k němu můžete ještě přidat podzimní ovoce, citrusy apod. Skladba druhů ovoce je čistě na vás. Ovoce se peče (můžete přidat koření jako skořice, hřebíček, badyán, zázvor) dokud z něj nevznikne kaše. Pak se lije jako marmeláda do skleniček. Mimo sezónu pak stačí lžičku čaje v hrnku zalít vroucí vodou a rozmíchat.

Pro ty, kdo stále váhají nad uchováním ovoce tímto lahodným způsobem, máme připravený videorecepr na pečený čaj, který hravě zvládnou i začátečníci.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli