Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Suroviny pro 2 porce
2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 560 kJ / 373 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,31 g |
Tuky | 26,79 g |
Vláknina | 7,86 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 23,67 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 2. 2023 19:24
Uvařila jsem z jelítek, nedala jsem mouku, přidala kroupy a ochutila jen solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Manžel prohlásil, že je jako od řezníka

my černou polévku nejíme s chlebem, ale s vařeným bramborem

27. 11. 2022 13:37

26. 5. 2022 12:32

4. 2. 2022 19:18
Podobnou polévku si dělám, když dojde ta pravá , kterou si ndělám při zabíjačce.
Jen tam nedávám tu mouku nab bohatě stačí ty kroupy.Jen vyzžiju jelitový prejt z našeo řeznictví MAKOVEC, nikoliv Krásensko, neb jsem tam několikrát narazil na vzdálenou pachut podobné žluknutí, dokonce i ve střevě. Ale to je moje zkušenost.
Jako základ musí být silný masový vývar ( ti co si doma dělají zabíjačkové speciality vědí že ten masový vývar je to nejlepší z vývarů co se dá získat- vyvařené aso a kůže na tlačenku a jitrnice, opláchnutá hotová tlačenka ve válcích a uvařené ,,jitrnice,, , a pak i opláchlé všechny pracovní nádoby od příprav)
Do jelitového prejtu nedávám oůej, ale vnitřní sádlo, jinak při zabíjačce vyškvařené střevové sádlo i s oškvarky.
VŮBEC NEKRITIZUJU TENTO RECEPT, JEN DÁVÁM NÁVOD TĚM, CO BY CHTĚLI UDĚLAT SI TUTO POLÉVKU TAK JAK JI DĚLÁME U NÁS V ŽERAVICÍCH, podle tradic sahající do první republiky.
A ten hanlivý název ,,prdelačka,, , kde vznikl nevím, ale u nás patří k nejlepším pochoutkám, jen se musí dobře vymíchat do studena, aby kroupy nezvasily.
Kupovanou krev nepoužívám, neb není dobře po vykrvení rozmíchána , ale je rozmixovaná.
,,toš tak,,
4. 2. 2022 10:30



23. 1. 2018 16:34




22. 1. 2018 21:05



22. 1. 2018 09:06


21. 1. 2018 20:21


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Jednoduchá vaječná pomazánka s pažitkou
Přidáno před 3 hodinami

Vajíčkový salát s rajčátky
Přidáno před 10 hodinami

Filé s rýžovo - čočkovou směsí
Přidáno před 11 hodinami

Sumeček v parmezánové strouhance a salát
Přidáno před 12 hodinami

Vepřové maso na špeku a tymiánu
Přidáno 28. 3. 2023 18:04

Kuřecí maso v mrkvi s černým pivem
Přidáno 28. 3. 2023 17:20
Právě bylo uvařeno:

Nejlepší koblihy, jaké znám
uvařil/a JaroslavVeskrna
před 2 minutami

Jednoduchá pomazánka s Nivou
uvařil/a janickajan
před 1 hodinou

Minutkové kuřecí nudličky
uvařil/a majtinka4ever
před 1 hodinou

Citronové cookies
uvařil/a coockina
před 2 hodinami

Těsto na vdolky bez kynutí
uvařil/a Ivetca
před 3 hodinami

Ohnivé maso
uvařil/a Ninka
před 5 hodinami

Slané muffiny
uvařil/a Marketa1961
před 5 hodinami

Bůček pečený v jogurtu s majoránkou
uvařil/a blahova.ivet@seznam.cz
před 5 hodinami

Drůbeží voňavá směs se žampiony
uvařil/a bajazmeskal@seznam.cz
před 6 hodinami

Lizebab - zapečená cuketa se sýrem a bulgurem
uvařil/a Anna Kr
před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polevka z jelitka černá polévka z jelita polévka z jelítek polevka z jelita polévka prdelačka prdelačka z jelítek polévka prdelačka recept polivka z jelitka polívka z jelita polívka prdelačka černá polévka z jelítka prdelacka černá polívka z jelítka cerna kroupova polévka zabijačková polévka z jelita polévka z jelit černá polévka z jelit černá polévka z jelítek p0levka z jelítka polevka z jelitka-prdelacka
Suroviny: jelito, sádlo, cibule, mouka hladká, vývar vepřový, sůl, pepř, česnek, majoránka
Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yBDw
9 názorů