Piškotový dort

Beetty Kuchař: Beetty

Doba přípravy: 90 minut 12 porcí Dorty 13 názorů

Suroviny

10 vajec
280 g cukru moučka
200 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
Krém:
1/2 l mléka
1 balíček vanilkového pudinku
asi 200 g másla
cukr moučka dle chuti
2 lžíce rumu
1/2 krému lze obarvit kakaem
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a žloutky (rozmíchané vidličkou). Nakonec pomalu vmícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva.

  2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Když je špejle suchá a těsto se na ní nelepí, je dort upečený.

  3. Na krém si uvaříme klasický pudink, který necháme vychladit. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo, do kterého pomalu přidáváme vychladlý pudink, dle chuti přisladíme a ochutíme rumem.

  4. Dort rozkrojíme na 3 části. Každou placku pokapeme rumem, potřeme pikantní marmeládou např. rybízovou, na ní namažeme připravený vyšlehaný krém. Dort znovu složíme, boky dortu můžeme potřít zbylým krémem, obalit ve strouhaných ořeších.

  5. Vršek dortu polijeme čokoládovou polevou a zdobíme (např. ořechy, mandle, čokoládové hoblinky, bonbóny, lentilky, pralinky, růže ze sušeného mléka).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Piškotový dort

  • pisisvor pisisvor

    MOHU KRÉM UCHOVÁT V MRAŽÁKU? DĚKUJÍ IVA

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajdo! Sem s ním ! Já také vyzkouším,ovšem s focením je to u nás všelijaké napŕ."Sachr" dort od Cathleen se mi podařilo vyfotit ,až na počtvrté a to jen proto,že náhodou "nikdo" nebyl doma!;-) Nenechá to ani uležet ,a ani pořádně vychladit !:-(

    Odpovědět

  • Beetty Beetty(autor receptu)

    Dajda:Jééé, Dajdo, tak to já už se o fotečku postarám a na nový piškotový dortík (jeho recept) se moc a moc těším a rozhodně ho vyzkouším.... ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Provedu a budu doufat, že mi k tomu někdo přidá takovou hezkou fotku, jako je tady. :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Alexiss:Ano měla by to napsat jako recept na korpus , to se teď nedá uložit ! S tím pokapáním takového korpusu šťávou z ovoce měla moje tchýně extra recept.Uvařila dortové želé ze šťávy z ovoce ,přidala do něj trošku cukru a polila tím horký korpus ovocného dortu,pak to nechala vystydnout a zdobila ovocem a šlehčkou. :-D Celý dort byl potom hezky šťavnatý a provoněný tím ovocem co bylo na vrchu.Hlavně ananas,broskve a jahody se k tomu hodí nejvíc.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Dajda: Co nejdřív napiš recept, tady to za pár dní zmizí a myslím, že by to byla škoda.Schválně jsem pár piskotovych těst prošel,a myslím, že to tvoje by tady mohlo
    být.;-)

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Dajda:Sepiš,prosím,je to jiný recept.Ať se dá uložit.:-):-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Beetty:
    Veronika.Hrozna:

    Milé dámy, tak zkuste vyzkoušet také moje piškotové těsto. Převzala jsem ho před léty od jedné starší paní, která se už něco napekla dobrůtek. Na 1 větší vejce dávám 1 lžíci vlažné vody, 50 g pískového cukru a 4O g hrubé (!) mouky. Těsto lze připravovat podle individuálních zkušeností, šlehat žloutky s polovinou cukru a vodou zvlášť, pak přidat sladký sníh, nebo hned šlehat celá vejce. Já mám osvědčený obrácený postup. Našlehám sladký sníh, přidát žloutky a vodu, pak lehce vmíchám mouku, eventuálně přidám hrst mletých ořechů. Piškot je krásně kyprý a nadýchaný. Pokud chcete mít těsto více ořechové, nahraďte 1 díl mouky 2 díly ořechů (na objem). Do těsta lze přidat citrónovou kůru. Moučník před naplněním krémem pořádně pokapejte rumem nebo jiným aromatickým alkoholem, případně navíc silnou kávou. Nechte proležet alespoň 1 až 2 dny. Když dělám ovocný dort, tak krém nevařím z mléka, ale ze šťávy z kompotu, kterou doplním vodou na potřebné množství. Krém je lehký, ale pozor také lehce nakyslý, což by někomu mohlo vadit. :-p
    Asi jsem to měla sepsat do nového receptu, tak třeba někdy..... ;-)

    Odpovědět

  • Beetty Beetty(neregistrovaný)

    Dajda: děkuji za radu, vyzkouším....
    ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Hm,to zkusím s tou moukou ,určitě ! Dík za radu !

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    srettka: Já dávám smetanu na vaření také 250 ml a jeden pudink !
    Pokud chci dort mrazit/když zbyde/ dávám šlehačku 33 % !
    Po rozmrazení je jako čerstvý ,žádná přebytečná voda z mléka
    se nevsákne do těsta.:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Dajda:ja to taky delam jinak, pudink delam jen z 250ml mleka a k tomu 250g masla. Mam taky pocit, ze klasicky pudink z pul litru mleka s 200g masla neda dohromady dost pevny krem:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Dort vypadá moc hezky, ale na krém bych raději uvařila hustější pudink. Klasický z 1/2 litru mléka a pouze jednoho sáčku prášku je sám o sobě dost řídký. Když pak ještě přidáme rum, tak bych se trochu bála. Já dávám na 1 pudinkový prášek + 1 lžíci polohrubé mouky (krém je pevnější hlavně v teplejším období) maximálně 4 dl mléka. Kaši smíchám s 200 - 250 g másla (někdy nahradím cca 50 g másla Herou). Je to léty vyzkoušené. ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: piškotový dort piškotový dort recept recept na piškotový dort lehký piškotový dort piskot na dort dort piškotový recept piskotovy dort piškotové dorty piškot na dort recept recept na dortový piškot orechovy piskotovy dort krem do piskotoveho dortu piškotový ořechový dort piškotový ořechový korpus na dorty recepty piskotovi dort e kuchařka piškotovy dort dort piskot piskotovy dorty piskot na dorty krém na piškotový dort

Zapomněl/a jsem heslo