Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těstoviny jsou potraviny připravené ze tří základních ingrediencí - mouky, vody a soli. Další přísadou mohou být vejce. Těstoviny se vyrábí v mnoha různých tvarech a z nejrůznějších druhů mouky i jejich náhražek.

Odhadnout množství těstovin pro přípravu jídla pro celou rodinu je mnohdy tvrdý oříšek. Může se tedy stát, že trochu uvařených těstovin, nebo i jedna porce, zbydou. Rozhodně nemusí skončit v koši, pokud z nich připravíme další chutný pokrm.

Jak využít drobné těstoviny

Aby se neslepily, promícháme je s kapkou oleje.

  • Do masové i zeleninové polévky, ve které nejsou zavařené nudle, vložíme zbylé těstoviny (rýže, tarhoňa, písmenka, mušličky, minikolínka i minivřetena) a prohřejeme. K polévce s játrovými knedlíčky je podáváme zvlášť.
  • Těstovinové placičky připravíme z těstovin, vajec, mouky a sýra. Pro lepší chuť můžeme přidat zbytek šunky a hrášku. Umícháme husté těsto, které lžicí klademe do horkého oleje, placky trochu roztáhneme a opečeme je z obou stran.
  • Vaječnou omeletu nastavíme i malým množstvím drobných vařených těstovin. Opečeme je na másle a zalijeme rozšlehanými vejci. Pro změnu můžeme nasypat těstoviny až na téměř hotovou omeletu spolu se sýrem a bylinkami.

Jak využít větší vařené těstoviny

Promícháme je s kapkou oleje - se slepenými těstovinami mnoho neuděláme.

  • Neokoralé těstoviny přidáme do salátu z různých druhů zeleniny, šunky, sýra, okurek nebo i se zbytky pečeného masa. Pro spojení surovin použijeme ochucenou majonézu nebo zálivku z vody z kyselých okurek.
  • Porci zbylých těstovin nastavíme uzeninou nebo uzeným masem, hráškem, houbami a sýrem. Směs v pekáčku zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme. Ke konci pečení posypeme pokrm strouhaným sýrem
  • Zbylé velké těstoviny pokrájíme, smícháme je se šunkou, vejci a kořením a naplníme jimi formičky na muffiny. Po zapečení je posypeme sýrem a dopečeme dočervena. Několik muffinů zajistí dětem originální svačinu do školy.

Těstovinový salát je rychlou volbou pro letní i zimní večeři. Pokud zbydou těstoviny od oběda, bude salát hotový raz dva - jak se můžete přesvědčit v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli