Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky: Knedlíčky zjemní máslo a typickou chuť a vůni dodá směs koření
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Patří mezi nejoblíbenější polévky. Je jedno, jestli ji přichystáte o víkendu, pro rodinnou oslavu, nebo na svatbu. Hovězí vývar s játrovými knedlíčky má vždy úspěch. A jak ho připravit, aby si strávníci pochutnali?

Knedlíčková polévka

Jak se řekne knedlíčková polévka, většinou se strávníkům začnou sbíhat sliny. Ale každý vývar je připraven jinak a má různou sílu. Někdo má řád vývar jen s knedlíčky - i jejich velikost záleží na preferencích, jiný si raději ještě přidává do polévky trochu kořenové zeleniny. 

Silný vývar je nejlepší připravit z pečených kostí. Tak si můžeme jeho chuť vychutnat nejlépe. Na takový vývar jsou potřeba kosti (morková kost, hovězí žebírka, oháňka). Nesmíme zapomenout je dát do studené vody, aby se dobře vyluhovaly a my z nich získali co největší užitek. Maso (hovězí kýta, plec, květová špička) dodá chuť a vůni, přidává se ale do teplé nebo vroucí vody. Na přípravu poctivého vývar upotřebujeme pár triků, jako je třeba průběžné sbírání pěny.

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky jsou právě tím, co na hovězím vývaru tak milujeme. Ony totiž dávají polévce tu skvělou chuť. Základem jsou očištěná a namletá játra, přičemž můžeme sáhnout po kterýchkoliv. Snadná práce je s těmi kuřecími. Kromě jater potřebujeme vajíčko, na dodání chuti česnek a majoránku, mletý pepř, hodí se přidat i muškátový oříšek, sůl, ale třeba také osmaženou a vychladlou cibulku. K zahuštění využijeme strouhanku. Po smíchání směsi je třeba půl hodiny počkat, než zhoustne.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Na přípravu knedlíčkové polévky budete potřebovat: Na polévku: 500 g předního hovězího masa, 1 středně velkou cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, mletý pepř a sůl, domácí vegetu. Na knedlíčky: 500 g kuřecích jater, 1 vejce, strouhanku dle potřeby, 50 g másla, 1 stroužek česneku, majoránku, nasekanou čerstvou petržel nebo pažitku, mletý pepř a sůl.

Jak na to? Maso zalijte asi 2 litry vroucí vody, přidejte oloupanou cibuli a vařte na mírném plameni. Počítejte tak s 2-3 hodinami. (Pokud pospícháte, vezměte si na pomoc tlakový hrnec.) Měkké maso vyjměte, nakrájejte nadrobno a vraťte do vývaru (pokud ho v polévce nechcete, hodí se jinde), vývar podle potřeby dolijte vodou. Uvařenou kořenovou zeleninu také vyndejte, můžete ji dát stranou a použít jinde, nebo ji rozmačkejte vidličkou a dejte do polévky. Polévku osolte, opepřete a přiveďte k varu.

Játrové knedlíčky můžete připravit v době, kdy vaříte vývar. Játra umelte najemno a dejte je do misky. Přidejte změklé máslo, rozklepnuté vejce, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl a zahustěte strouhankou dle potřeby. Dobře promíchejte. Počkejte, až směs zhoustne, a rukou tvořte malé knedlíčky. Vložte je do vařící polévky a nechte pár minut povařit. Na dochucení polévky přidejte domácí vegetu.

Náš tip: Připravte si hovězí vývar s játrovými knedlíčky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více