Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina jako přírodní barvivo: Barvy s chutí zeleniny má doma každý z nás
Zdroj: Freepik

Zdravé barvení pomocí zeleniny je známé už od nepaměti. I v současnosti mu mnoho lidí dává přednost před používáním umělých potravinářských barviv. Barvy sice nejsou tak syté, ale jemná zeleninová chuť oživí každý pokrm.

Zelenina disponuje bohatou škálou barev, které se mohou využít při obarvení potravin, nápojů i dezertů. Taková přírodní barviva jsou naprosto nezávadná, chutná a ještě k tomu plná vitamínů a živin, takže vhodná i pro děti.

Jaké barvy můžeme ze zeleniny získat

Jsou to vlastně všechny barvy duhy:

  • Zelená barva - špenát, kopřiva, řasy
  • Modrá barva - spirulina, červené zelí se sodou
  • Fialová barva - červené zelí a řepa
  • Červená barva - rajčata, červená řepa
  • Žlutá barva - dýně hokaidó, kurkuma
  • Oranžová barva - mrkev, mletá paprika
Zeleninové barvy vyrobíme umletím, pasírováním, rozvařením nebo macerováním zeleniny a následným vymačkáním přes látkový ubrousek. Trvanlivost těchto barev je krátká, proto je musíme spotřebovat co nejdříve.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více