Náhražka kávy, která nemá s kávou nic společného. Cikorka bývala nápojem chudých
3. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Ráno bez kávy? Pro většinu z nás nemyslitelné… Jenže byly doby, kdy káva zkrátka nebyla - třeba v tehdy, když kolem místo společenských dýchánků zuřila válka. V takové době přišla často ke slovu náhražka kávy - cikorka.
"Káva" v době nedostatku
Cikorka se v minulosti skutečně používala jako náhražka kávy, i když s ní vlastně nemá vůbec nic společného. Nevyrábí se z kávových zrn ale z kořene čekanky, neobsahuje kofein, chutná jinak. Jediné, co má s kávou společného, je pražení, kterým kořen - stejně jako kávová zrna - projde. Podle milovíků tohoto nápoje má podobnou vůni jako káva, což je ale poměrně subjektivní.
Mohlo by vás zajímat
Nespornou výhodou cikorky v době krizí, kdy se do střední Evropy káva nedostávala, byla ale její dostupnost. A právě ta lidi s její konzumací místo kávy smířila. Navíc šlo i v dobách, kdy bylo kávy dost, o mnohem levnější produkt a tedy i dostupnější chudým lidem. To je další plus cikorky, který ale v současnosti už vymizel. Cikorku sice v obchodech koupíme, ale velkou úsporu oproti levnějším balením skutečné kávy čekat nemůžeme.
V Mochtíně byli první
V našich krajích se můžeme se zmínkami o cikorce setkat už v 17. století. Přišla z Nizozemí a v Čechách se její výroby jako první ujala továrna v Mochtíně založená už v roce 1804. A její majitel o odbyt rozhodně neměl nouzi. Pro výrobu cikorky byl potřeba dostatek základní suroviny, čekankového kořene, není tedy divu, že se mnohá pole v okolí Mochtína a později i v okolí dalších pražíren cikorky proměňovala v celé lány této nádherně modře kvetoucí rostliny. Podobnost se současnou českou žlutou krajinou tady ale opravdu hledat nelze.
Mohlo by vás zajímat
Pro přípravu cikorky (její název pochází z latinského označení čekanky - cichorium) je potřeba čekankový kořen, který se upravený, očištěný a rozdrcený upraží a poté se rozemele na prášek. Protože neobsahuje kofein, není problém nápoj z této suroviny podávat ani dětem, lidem s vysokým tlakem nebo těhotným ženám, tedy těm skupinám, které by rozhodně měly kávu vynechat.
Dříve pro chudé, dnes pro zdraví
Cikorka má svoje místo na stole i dnes. Tentokrát ji vyhledávají vyznavači zdravého životního stylu, protože je to právě cikorka, které můžeme připsat mnohé blahodárné účinky na organismus. Ty vycházejí z léčivých schopností čekanky, z níž je vyrobena. Pokud tedy budeme pravidelně pít cikorku, můžeme se těšit na její pomoc při posílení jater, slinivky, ledvin i funkce střev. Mimo to není bez zajímavosti, že je jí připisováno i působení proti celulitidě, což jistě uvítáme. Spolu s cikorkou se do těla dostávají také vitamíny a minerály, které představují další nezanedbatelnou pomoc. Pokud byste se rozhodli cikorku vyzoušet, můžete ji v obchodech najít také pod označením Melta, což je směs cikorky, do které bývají přidané obiloviny a cukrová řepa.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)