Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náhražka kávy, která nemá s kávou nic společného. Cikorka bývala nápojem chudých
Zdroj: Pixabay, TheOtherKev

Ráno bez kávy? Pro většinu z nás nemyslitelné… Jenže byly doby, kdy káva zkrátka nebyla - třeba v tehdy, když kolem místo společenských dýchánků zuřila válka. V takové době přišla často ke slovu náhražka kávy - cikorka.

"Káva" v době nedostatku

Cikorka se v minulosti skutečně používala jako náhražka kávy, i když s ní vlastně nemá vůbec nic společného. Nevyrábí se z kávových zrn ale z kořene čekanky, neobsahuje kofein, chutná jinak. Jediné, co má s kávou společného, je pražení, kterým kořen - stejně jako kávová zrna - projde. Podle milovíků tohoto nápoje má podobnou vůni jako káva, což je ale poměrně subjektivní.

Nespornou výhodou cikorky v době krizí, kdy se do střední Evropy káva nedostávala, byla ale její dostupnost. A právě ta lidi s její konzumací místo kávy smířila. Navíc šlo i v dobách, kdy bylo kávy dost, o mnohem levnější produkt a tedy i dostupnější chudým lidem. To je další plus cikorky, který ale v současnosti už vymizel. Cikorku sice v obchodech koupíme, ale velkou úsporu oproti levnějším balením skutečné kávy čekat nemůžeme.

V Mochtíně byli první

V našich krajích se můžeme se zmínkami o cikorce setkat už v 17. století. Přišla z Nizozemí a v Čechách se její výroby jako první ujala továrna v Mochtíně založená už v roce 1804. A její majitel o odbyt rozhodně neměl nouzi. Pro výrobu cikorky byl potřeba dostatek základní suroviny, čekankového kořene, není tedy divu, že se mnohá pole v okolí Mochtína a později i v okolí dalších pražíren cikorky proměňovala v celé lány této nádherně modře kvetoucí rostliny. Podobnost se současnou českou žlutou krajinou tady ale opravdu hledat nelze.

Pro přípravu cikorky (její název pochází z latinského označení čekanky - cichorium) je potřeba čekankový kořen, který se upravený, očištěný a rozdrcený upraží a poté se rozemele na prášek. Protože neobsahuje kofein, není problém nápoj z této suroviny podávat ani dětem, lidem s vysokým tlakem nebo těhotným ženám, tedy těm skupinám, které by rozhodně měly kávu vynechat.

Dříve pro chudé, dnes pro zdraví

Cikorka má svoje místo na stole i dnes. Tentokrát ji vyhledávají vyznavači zdravého životního stylu, protože je to právě cikorka, které můžeme připsat mnohé blahodárné účinky na organismus. Ty vycházejí z léčivých schopností čekanky, z níž je vyrobena. Pokud tedy budeme pravidelně pít cikorku, můžeme se těšit na její pomoc při posílení jater, slinivky, ledvin i funkce střev. Mimo to není bez zajímavosti, že je jí připisováno i působení proti celulitidě, což jistě uvítáme. Spolu s cikorkou se do těla dostávají také vitamíny a minerály, které představují další nezanedbatelnou pomoc. Pokud byste se rozhodli cikorku vyzoušet, můžete ji v obchodech najít také pod označením Melta, což je směs cikorky, do které bývají přidané obiloviny a cukrová řepa.

Komentáře

Waketai

17. 2. 2021 13:35

Já si dávám 1 lžičku Melty, 1 lžičku rozpustné kávy a půlku lžičky kakaa a 1 lžičku kratomu a1 lžičku himalajské ředkve a 4 lžičky cukru - z toho si udělám litr mé kávy na celý den. A jsem zdravýýýýý oproti minulosti, když mi vadila plná káva na žaludek jícen.

citronek

13. 1. 2021 11:46

No jéééje každou neděli,dříve se vařilo z cikorky a rozemletého upraženého žita,dnes je to Melta a dáváme si také každou neděli.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více