Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
25

Den vína


Den vína
Zdroj: Zan, Unsplash

Národní den

Ať už jste zkušení znalci vína nebo máte víno jen rádi, pozvedněte sklenice a pojďte si společně připít tímto nápojem králů. 25. května slavíme Den vína a cinknutí skleniček by mělo být slyšet po celém světě. Jakému vínu dáváte přednost?

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9-15 % (např. vermuty mají i 22 %). Víno můžeme dělit podle mnoha charakteristik. Kromě klasického vína, které označujeme jako tiché, jistě známe i vína perlivá, jenž obsahují bublinky a existuje i víno likérové, kde se přidává navíc alkohol z hroznů. Každý laik ví, že se královský nápoj dělí podle barvy na červené, bílé a růžové nebo podle obsahu zbytkového nezkvašeného cukru na suché, polosuché, polosladké a sladké. A věděli jste, že barvu vína neudává hroznové víno, ale slupky? I víno z červených nebo modrých odrůd může být bílé.

Víno a jídlo

Víno se krásně doplňuje s chutným jídlem, a nejen jako nápoj, ale i jako originální koření při přípravě pokrmu, který povznese na jinou úroveň. Bílá vína doplní světlé maso i mořské plody nebo zeleninu, ovoce a některé sýry. Červené víno se hodí k tmavému masu, těstovinám a tučnějším sýrům. Na vaření pak vždy používáme pouze kvalitní víno, které nám chutná. Samotné skladování vína není jen tak, pokud si dnes zakoupíte oblíbenou lahev, uložte ji vodorovně do tmavé místnosti s teplotou okolo cca 10 °C, a nebo ji otevřete s rodinou nebo přáteli a připijte si na dnešní den.

Kdo by neměl promeškat Den vína?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více