Jazyk vařený - vepřový

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: 60 min (včetně přípravy) Podle počtu jazyků Pokrmy z vnitřností 16 názorů

Suroviny

Na jeden vepřový jazyk:
3-5 celých pepřů
kulička nového koření (není nutné)
špetku muškátového oříšku (není nutné)
větší stroužek česneku - vcelku
sůl
Pro dodělání polévky po vyndání jazyka dodáme:
cibulku
mrkev
sůl
celer
petržel
libeček
pórek
brokolici
květák
Naše šťouchané brambory:
brambory (podle porcí)
sádlo
škvarky
cibule (hodně)
sůl
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omyté jazyky dáme do tlakového hrnce s nejnutnějším množstvím vody (aby jazyky byly zcela pod vodou). Přidáme suroviny a koření k jazyku. Když začne tlakový hrnec pískat, vaříme ještě 15 min. Posléze odkryjeme a jazyky vyjmeme a na prkénku sloupneme (horké jdou krásně). Větší a starší jazyky horké bleskově zchladíme na povrchu (pak jdou kouzelně i ty). Můžeme nakrájet na kousky nebo nechat vcelku. Dle uvážení.

  2. Do zbylé vody dáme vařit nakrájenou zeleninu na polévku.

  3. Brambory vaříme oloupané a v době vaření si na pánvičce a na sádle orestujeme cibulku dozlatova.

  4. Brambory slijeme. Žádoucí část je možno využít do polévky, nebo můžeme slít veškerou vodu z brambor do polévky.

  5. Brambory rozšťoucháme a vmícháme restovanou cibulku. Vmícháme podle chuti škvarky. Dosolíme a můžeme podávat.

Poznámka

Vnučka raději míšené brambory. My raději takto.

Lze podávat s okurkou, červenou řepou, salátem listovým, okurkovým, rajčatovým. Jak kdo .

Polévka má svoji dobrou typickou chuť a lze dát nudličky nebo drobení či osmaženou žemli. Když dáme dost zeleniny (jako my), je dobrá jen tak, jako vývar se zeleninou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jazyk vařený - vepřový

  • Burns Burns

    azeret: Protože 15 minut je málo.

    Odpovědět

  • masorad masorad

    Tak jsem uvařil. Perfektní sobotní oběd. Jednoduchý recept s famózním výsledkem. Jazýček miluji, bohužel se málo dostane. Šťouchané brambory s cibulkou dělávám, ale nikdy mě nenapadlo přidat škvarky. Skvělý nápad. Polívka z vývaru byla taky vynikající.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • azeret azeret

    Casino:
    Moc děkuji! :-K Jazyk se mi ale bohužel moc nepovedl - byl tuhý. Přítel ho miluje, tak jsem mu chtěla udělat radost, ale prý má být měkčí, jeho máma ho však dělá právě v papiňáku. Já ho dala do studené vody a po přivedení k varu vařila 75 minut. Příště ho tedy zkusím dát do vroucí ;-) Já se nevzdám! :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    azeret:
    Asi hodinu (hovězí přes 2,5 hodiny)
    Dejte jazyčiska do vroucí vody - nevaříte polífffku, že. :-) ...a lépe se loupou od kořene ke špičce:yes:

    Odpovědět

  • azeret azeret

    Mohu se zeptat, jak dlouho se takový jazyk přibližně vaří v obyč hrnci? Je mi jasné, že záleží na velikosti, ale aspoň zhruba :-8 Předem moc díky, dnes se chystám na svou jazykovou premiéru :-D

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    dnes poprvé uzený jazyk převařený křen a hořčice + chleba no lahůdka :-))

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-p mńam!!

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    V hořčičné omáčce,nebo v trojobalu je také výborný;-)ale vždy,když toto jídlo z jazýčků připravuji,musí jich být víc-užírám jen tak uvařené a bez ničeho:-8:-O:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Janacek Janacek

    Jazyky máme také rádi.Po uvaření nakrájím podélně na plátky, potřu česnekem a zlehka opeču na přepuštěném másle.:-p:-p

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Vašku super:yes:+5.

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Hmmm ... Vašíííku, závidím, jazyk je velká lahůůdka:-* :yes: +4

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Vašku, vařený jazyk mám nejraději s křenem, pepřem a plnotučnou hořčicí. Samozřejmě podávaný se šťouchanými brambory a voňavou cibulkou má taky své kouzlo;-). :-!:-)):yes::yes::yes: +3

    Odpovědět

  • majka k majka k(neregistrovaný)

    já ho mam taky ráda ale ještě lepšíje uzený

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jazyk je bezvadný, dají se z něho dělat různá jídla a je celkem levný, nejraději ho mám na cibulce, ale jen takto vařený je taky fajn;-) Vašíku, máš 2.boda:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vařený jazyk vařený jazyk recept uzený vepřový jazyk recepty z veproveho jazyka polévka z vepřového jazyka jak uvařit uzený vepřový jazyk úprava vepřového jazyka jak upravit uzeny hovezi jazyk příprava vepřového jazyka vaření vepřového jazyka jak uvařit jazyk veprovyjazyk jak dlouho vařit jazyk uzený vepřový jazyk recepty uzený vepřový jazyk recept jazyk recept jak oloupat jazyk jazyk recepty vařené jazyky vařený jazyk recept s omáčkou