Jarní cibulka: Nositel prvních čerstvých vitamínů! Vypěstovat ji můžete i ve skleničce
25. 3. 2021 Životní styl
Jaro je tady a začíná se hlásit o slovo nejenom optimistickou předpovědí počasí, ale i květinami a bylinkami. Jednou z prvních zelenin, která o sobě dává vědět, je jarní cibulka. Jejímu zařazení do jídelníčku hraje do noty celá řada pozitivních účinků.
Není cibule jako cibule
Na rozdíl od klasické, takzvané kuchyňské cibule, má jarní cibulka jednu ohromnou výhodu. Není totiž zdaleka tak ostrá, takže nedráždí zažívání, proto ji mohou jíst syrovou například i žlučníkáři. Její antibakteriální vlastnosti naopak pomohou organismu překonat různé drobné zdravotní obtíže. Obsahuje řadu vitamínů, zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, a také minerály jako hořčík, draslík, vápník nebo železo. Všechny tyto živiny přispívají ke správné hladině krevního tlaku, cholesterolu a cukru, stejně jako k prevenci před některými závažnými chorobami. Je přínosná i pro těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou.
Mohlo by vás zajímat
Stejně jako kterákoliv jiná zelenina nebo ovoce má i jarní cibulka svůj vyměřený čas, a to od dubna do června. V tomto období bývá nejsvěžejší a obsahuje nevíce zdraví prospěšných látek. Ať už jarní cibulku kupujete kdekoliv, vybírejte ji bez oschlých, případně oslizlých listů. Takový vzhled značí, že má patrně už něco za sebou. Po přinesení domů ji omyjte a skladujte v chladu a temnu. Pokud máte jarní cibulky větší množství a víte, že ji do pár dnů nespotřebujete, určitě je vhodné ji zamrazit.
Domácí je domácí
Zejména na jaře se rozhodně vyplatí mít takovou zásobárnu zdraví neustále při ruce. Jestli nemáte zahrádku, ani v kuchyni prostor pro květináč, kde byste ji mohli pěstovat, nevadí. Jarní cibulka je totiž nenáročná, takže jí postačí sklenice s vodou, do které ji vložíte bílou částí s cibulkou a kořínky. Pak už jen stačí stříhat zelenou nať, která bude pravidelně dorůstat. Stejně jako květinám, i cibulce je nutné pravidelně měnit vodu, aby nezačala hnít.
Mohlo by vás zajímat
Kam s ní v kuchyni
Tahle minimalistická první jarní zelenina si zaslouží minimalistické zachází. Nevymýšlejte proto žádné složité vaření, jednoduše ji nakrájejte nadrobno a posypte s ní plátek čerstvého chleba namazaný máslem. Jelikož má cibulka největší přínos v čerstvém stavu, přidejte ji, kamkoliv vás napadne; na bramborovou kaši, do míchaných vajíček či na omeletu, na těstoviny, do polévky, na plátek masa, rizoto nebo do zeleninových salátů. Skvělá bude i v různých tvarohových pomazánkách. A nezapomeňte, jelikož má krásně zelenou barvu, hodí se i jako „zelené“ do velikonoční nádivky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jaké dobroty si můžeme připravit sami? [assetPageTips:857] Ovar Hlavu, lalok, plec, jazyk nebo kus krkovice vložíme do vroucí osolené vody s celým… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Připravili jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, abyste si věděli rady, pokud se rozhodnete zabijačku realizovat vlastními silami doma, z vámi… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
Deset otázek a odpovědí na téma masopust: Kdy bude letos masopust a co dobrého připravit k jídlu
Bujaré masopustní oslavy Blíží se konec zimy a na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím,… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
7 receptů na ty nejlepší koblihy. Jak je správně vykrajovat, plnit a smažit
Oblíbené recepty z našeho receptáře Koblihy připravujeme z jemného kynutého těsta a smažíme je na tuku. Při jejich smažení, stejně jako u Božích… Číst více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí.… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Boží milosti se připravují při svátečních příležitostech. Jak je usmažit podle receptů našich babiček?
Tradiční pečivo od našich babiček Boží milosti nepatří mezi druhy pečiva, které by se připravovalo často. Možná jsme měli občas příležitost ochutnat… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více