„Když nemáte kečup, přidejte tam hořčici!“ Oblíbený lidový kuchař Jiří Babica slaví 60!

Když nemáte citron, dejte tam limetku. A když nemáte limetku, dejte tam něco jiného. Hlavní je, aby toho bylo hodně. Jiří Babica, populární český kuchař známý z televize, slaví 60. narozeniny. Jeho styl vaření jedni milují a druzí odsuzují. Do jakého tábora patříte vy?
Lidový kuchař slaví šedesát
Některými je zatracován, jinými oblíben. Jiří Babica svým specificky ledabylým stylem přípravy jídel skoro nikoho nenechává chladným. Doslova lidový kuchař svůj věhlas ale nezískal pro nic za nic. Pravdou je, že některé jeho finty jsou k nezaplacení, ačkoliv na vysokou gastronomii můžete pod jeho vedením zapomenout. Přitom se Babica na kuchaře vyučil v luxusním pražském hotelu Ambasador a po vojně nastoupil do kuchyně proslulého hotelu Alcron, kde strávil devět let. Poté se oženil do Německa, kde pracoval v restauraci Zlatá Koruna v Kolíně nad Rýnem. Zkušenost ze zahraničí v něm jen podpořila celoživotní lásku k cestování.
Článek z magazínu
Kromě poznávání cizích krajů je Babica vášnivým sportovcem, má rád basketbal a hraje fotbal za celebritní tým Real Top Praha. Jeho největším zájmem ale přeci jen zůstává snaha umožnit i takzvaným obyčejným lidem, aby si doma v kuchyni mohli uvařit i exotická a zdánlivě nedostupná jídla. Právě své poznatky z cest hojně využíval v kulinářském pořadu, který míval na TV Nova, a který jej proslavil. V něm padlo mnoho kuchařových nesmrtelných hlášek, jako třeba: „Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby,“ nebo „Červená čočka, to je taková ta normální, no, jak ji známe, akorát je voloupaná.“
Možná nejslavnější je citát o citrónu a limetce nebo ten o kečupu a hořčici. Oba jsou postavené na tom, že když nemáte jedno, prostě dejte tam to druhé. Ono se to nezblázní, že? Dnes má Babica svůj vlastní YouTube kanál, kde míchá vaření s humorným obsahem, založil si jej na začátku pandemie.
Vaření podle Babicy
Důvodem, proč je Jiří Babica tak populární u těch kteří mu fandí, není jen jeho odlehčený, lidový přístup a smysl pro humor. Jeho recepty jsou rychlé a praktické i pro začátečníky a plné praktických zlepšováků. Nebojte se po nich sáhnout, pokud rodina úpí hlady a nikomu se nechce jít na nákup. Je totiž jisté, že s Babicovým návodem i z kečupu, okurky a starého chleba uvaříte večeři pro celý regiment.
Babica se totiž mimo jiné řídí také heslem, že když je toho hodně, tak je dobré! Vedle chytrých receptů jej proslavily poměrně bizarní chuťovky, třeba jeho slaninová omeleta, rizoto s kilem cibule nebo jeho "geniální" zelný vyprošťovák. Naopak lahodný je tvarohový dort podle receptu Babicovy maminky Magdaleny, oblíbený je jeho recept na vepřovou pečeni nebo na fazolovou polévku s flíčky. Vyzkoušet Babicovy dobroty určitě můžete, ale někdy to chce obezřetnost a opatrnost.
Témata: Jiří Babica, slavní šéfkuchaři, TV pořad, osobnost
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
"Uvař mandel šneků, utři šest lotů sardelí": Kuchařka Rettigová na Vánoce místo kapra vařila hlemýždě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Krůtí ragú se smetanou
Přidáno před 3 hodinami

Tvarohovo - hodně čokoládový nepečený dort
Přidáno před 14 hodinami

Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou s jogurtovým salátem
Přidáno 6. 8. 2022 19:35

Bramborový guláš s houbami a koprem
Přidáno 6. 8. 2022 14:19

Dort z palačinek se zakysankou a ovocem
Přidáno 6. 8. 2022 10:04

Omeleta s čerstvou kurkumou
Přidáno 6. 8. 2022 08:30
Komentáře
1. 5. 2021 21:26