Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pitný režim v létě? Nedostatek tekutin pomůže doplnit meloun, rajče i polévka!
Zdroj: unplash, Caju Gomes

V horkých letních dnech sice obvykle pijeme více, ale někdy volíme nevhodné nápoje, jindy nemáme tekutin dost. Pojďte si s námi připomenout, jak důležitý je pitný režim a z čeho by se měl skládat.

Voda je život 

Naše tělo je z velké části tvořeno vodou, u dospělého člověka je to až 60 %. Voda má v těle mnoho důležitých funkcí, mimo jiné pomáhá při vstřebávání a transportu živin k cílovým buňkám, pomáhá tělu zbavovat se odpadních látek, vodu potřebujeme pro trávení i vylučování a také má zásadní úlohu při regulaci tělesné teploty. Při vysoké okolní teplotě, jako tomu bývá v parných letních dnech, dochází k přehřívání organizmu a je to právě voda, která spouští mechanismus pocení, jenž tělo účinně ochlazuje. Jak uvádí web DrMax.cz, tělo zdravého člověka vytvoří za den přibližně půl litru potu, ale v extrémních situacích, například ve velkém horku, při horečce nebo nadměrné fyzické námaze, to může být klidně až litr a půl potu za hodinu. V takové chvíli ale organizmus ztrácí velké množství tekutin a solí a hrozí dehydratace. Tomu je potřeba předejít.

Kolik sklenic denně?

Na jednoduchou otázku je složitá odpověď. Množství tekutin totiž není u každého stejné. Jiné potřebují malé děti, jiné dospělí, vrcholové sportovci, lidé pracující v horkých provozech, nebo senioři, které trápí různé choroby a navíc s věkem ztrácejí pocit žízně. Kromě toho hrají roli také aktuální vliv okolního prostředí, aktuální zdravotní stav jedince a rozdíly mezi pohlavími. Za běžných klimatických podmínek by měl průměrný dospělý člověk vypít zhruba 2 litry tekutin. Přičemž ženám obvykle stačí dva litry, muži potřebují tekutin více a více vody je zapotřebí také s přibývajícími kily. „Proto doporučuji jednoduchý vzorec. Na každý kilogram váhy je vhodné vypít 30-40 ml tekutin, nejlépe vody,“ říká pro Toprecepty.cz výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová, zakladatelka facebookové stránky Jíme a hubneme s Katchabou, která radí pít průběžně během dne a pokud to jde, nepít hodinu po jídle, aby měl žaludek čas vytvořit trávicí a žaludeční šťávy.

U dětí je potřeba tekutin rozdílná a řídí se hlavně podle jejich věku. Dětský organismus je mnohem citlivější na ztráty tekutin než organismus dospělého člověka, a tak mu také relativně častěji hrozí dehydratace. Pro dítě od 2 do 3 let věku se doporučuje asi 1,3 litru tekutin denně, od 4 do 8 let je to už 1,6 litru tekutin a od 9 do 13 let by denní spotřeba tekutin neměla klesnout pod 1,9 litrů u dívek a 2,1 litru u kluků. A pochopitelně, u dětí i u dospělých platí, že s okolním horkým počasím, velkým sportováním nebo během horečnatého či průjmového onemocnění je nutné pít víc. Jelikož je ale i pitný režim, stejně jako mnoho jiných věcí v životě, individuální, je potřeba také říci, že neplatí stoprocentně, že „čím více, tím lépe“. Například pacienti s poruchou vylučování moči, s ledvinným nebo srdečním selháním či vysokým krevním tlakem mohou mít pitný režim nastavený jinak. V takovém případě o tom přímo rozhoduje ošetřující lékař. Zároveň neplatí, že bychom se měli řídit všichni pocitem žízně. Ženy, někteří chroničtí pacienti nebo senioři mají pocit žízně menší, a mohlo by je to vést k falešnému pocitu, že jim stačí tekutin méně.

Které nápoje jsou vhodné?

Nejlepší je samozřejmě obyčejná voda, klidně kohoutková, pokud žijete v lokalitě, kde to není problém. Mezi další vhodné nápoje se řadí neslazené ovocné čaje, minerální vody nebo vodou ředěné ovocné šťávy. Hydrataci organizmu doplní také ovoce či zelenina bohaté na vodu. Sem patří meloun, salátové okurky i rajčata. Pozor! Káva se mezi nápoje vůbec počítat nemá. Můžete si ji dopřát, ale doplňte ji vždy sklenicí vody. V dobré kavárně by to měl být standard, doma se o to postarejte sami. Mezi méně vhodné nápoje patří taky slazené limonády a kolové nápoje, které zvyšují pocit žízně a navíc tělu dodávají jen „prázdné kalorie“. A pochopitelně, ani přílišný přísun alkoholu není dobrý a může vést k dehydrataci. Naopak, do pitného režimu se započítávají polévky. Dejte si v létě třeba některou z výtečných studených polévek! Zasytíte se a ještě dodáte tělu potřebné tekutiny.

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více