Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete kompoty? Připravte si je i bez zavařování a ochuťte je kořením, ořechy nebo vínem!
Zdroj: Toprecepty, Kocmax

Kompot si většina lidí spojuje s dětstvím. Dříve se často podával místo salátu jako malá příloha k mnoha různým jídlům. Můžete to tak udělat i dnes. A pokud nechcete hned zavařovat, zkuste si kompoty připravit tak, jak je to zvykem jinde. Tedy k okamžité spotřebě! Nedělní oběd pak nebude mít chybu!


Teplý nebo studený?

Jako kompot je označováno veškeré povařené ovoce, které se uchovává ve sklenicích. Klasický kompot je potřeba sterilovat, ale na kompot, který plánujte sníst v řádu hodin nebo dnů, můžete ovoce jen povařit, nebo dokonce jen zalít vroucím nálevem. Příprava je jednoduchá. Ovoce se jen očistí, případně rozpůlí či pokrájí a zalije předem svařeným horkým oslazeným nálevem. Některé tvrdší druhy ovoce se mohou krátce povařit. Sirup, jímž se ovoce zalévá může být oslazený běžným bílým cukrem, ale i třtinovým, jenž mu dodává lehce karamelovou chuť, nebo klidně i medem či nějakým zdravějším sladidlem, třeba javorovým sirupem. Chcete-li, aby kompoty vydržely delší dobu, je nutné je sterilovat, aby se nezkazily. Pokud jsou dobře zakonzervované, můžete je mít ve spíži klidně i rok nebo déle. U starších kompotů jen hrozí, že ovoce ztratí svou původní barvu, zhnědne a měkčí druhy víc změknou.

Ze směsi ovoce

Název kompot pochází z latinského slova compositus, jež znamená směs, což odkazuje k tomu, že kompot se často dělá ze směsi ovoce. Podle knihy Two Fifteenth-Century Cookery-Books byly kompoty oblíbené už ve středověku. Tehdy se věřilo, že vařené ovoce mnohem více prospívá organizmu. Kompoty ozdobenými tvarohovým nebo smetanovým krémem a sušenkami byly často zakončeny středověké hostiny. V období renesance byly už jako dezert podávány chlazené. Ve francouzské kuchyni je jako kompot označováno neslazené rozmixované pyré bez kousků ovoce, většinou jablečná omáčka. Kompoty takové, jaké známe, jsou populární u nás a na Slovensku, ale také v Německu. Byly oblíbenou pochoutkou i mezi polskými Židy.

Dejte je do alkoholu

Nálev na ovoce je možné vylepšit různými druhy koření – vanilkou, skořicí, hřebíčkem, zázvorem nebo třeba exotickým kardamomem. Je možné přidat citronovou či pomerančovou kůru, strouhaný kokos nebo mandle. Velmi oblíbenou variantou rychlých kompotů je ovoce naložené v alkoholu, například ve víně. Jak na to? Budete potřebovat: 3 až 4 broskve (rozpůlené, zbavené pecky a nakrájené na tenké plátky, 500 g  třešní nebo višní (zbavených pecky a rozpůlených), 1 lžičku mleté skořice, 500 ml červeného vína a 150 g šálku třtinového cukru. Do velké mísy dejte nakrájené broskve a třešně. Posypejte skořicí, promíchejte a odstavte. V hrnci smíchejte víno a cukr. Pět minut zahřívejte na vysokou teplotu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ovoce přelijte horkým vinným sirupem. Přikryjte a nechte 1 hodinu odležet v chladu. Podávejte s řeckým jogurtem smíchaným s medem a vanilkovou esencí. Takový kompot je skvělým pohoštěním pro večerní posezení s přáteli. Pro děti můžete připravit Babiččin teplý kompot s ořechy.

Využijte sušené zásoby

Kompot se připravuje i ze sušeného ovoce. Tato pochoutka je známá pod názvem zimní kompot a určitě ho zkuste, až se trochu ochladí. Tento kompot  se vyrábí ze sušeného předem namočeného ovoce, koření a sekaných ořechů a podává se teplý. Připravte si 125 ml vody, 190 ml bílého portského vína, ¼ lžičky skořice, 1 lžičku strouhaného zázvoru, 8 sušených fíků, 8 sušených meruněk, 2 lžíce rozinek a 8 švestek. V hrnci smíchejte vodu, portské víno, skořici a zázvor, přiveďte k varu a přidejte ovoce. Snižte teplotu na střední, přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud ovoce nezměkne a sirup mírně nezhoustne, což trvá přibližně 30 minut. Podávejte teplé.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat