Máte trochu jablek, hrušek nebo jiného ovoce, které se nevyplatí zavařovat? Připravte si rychlý kompot do hrnce
Několik kousků ovoce se nevyplatí zavařovat a přesto byste ho rádi nějak zpracovali. Není nic jednoduššího, než si připravit rychlý kompot do hrnce, který můžete druhý den podávat po obědě a bude stejně dobrý jako ten ze sklenice. Poradíme, jak na to.
Po celý rok máme k dispozici všechny druhy ovoce, v obchodech je bohatá nabídka i v zimě. Pokud všechno ovoce nezpracujeme nebo jen chceme oživit nedělní oběd, můžeme si připravit rychlý kompot do hrnce pro okamžitou spotřebu.
Jak připravit kompot
- Vodu v hrnci svaříme s cukrem a podle chuti doladíme kyselinou citrónovou nebo citrónovou šťávou. Kyselejší ovoce potřebuje cukru více, přezrálé méně. Přidáme hřebíček, badyán, skořici - podle druhu ovoce a podle chuti, tak, jak to máme rádi.
- Připravíme si ovoce, kterého by mělo být stejné množství jako vody. Ovoce oloupeme, odstraníme pecky nebo jádřince a pokrájíme na kousky nebo ponecháme celé. Nasypeme do nálevu a podle potřeby ještě chvíli povaříme.
- Měkké ovoce (letní jablka, maliny, meruňky, broskve) nasypeme do vařícího nálevu a necháme jen přejít varem. Hned odstavíme a necháme vychladit.
Kompot můžeme jíst ještě teplý nebo dokonce horký - v zimě krásně zahřeje. Když do něj přidáme pár kapek rumu, můžeme ho večer podávat dospělým hostům na zahřátí. V létě dáme přednost vychlazenému kompotu a pokud připravíme více šťávy, máme i výborný letní nápoj.
Pokud máme kompotu více, než jsme čekali, můžeme ho rychle zavařit v mikrovlnce podobně jako v našem videu:
Tip: Kompot, který nesníme, můžeme znovu přivést k varu, pak ho nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a vložíme "do peřin", kde ho necháme vychladnout. Podle našich babiček se takový kompot jen tak rychle nezkazí a v chladu vydrží i pár týdnů.
Komentáře