Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Zdroj: Wikimedia Commons, By Adam Rejha - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62695889

Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich regionálních specialit. Stejně jako hořické trubičky nebo miletínské modlitbičky pocházejí z oblasti Podkrkonoší, kde se vyrábějí již od počátku předminulého století. Stále se drží tradiční receptury, původních postupů a ruční výroby.


Vyrábí se jako za starých časů

Křupavá sladká pochoutka se začala v tomto městečku ležícím v Libereckém kraji nedaleko Jičína vyrábět již kolem roku 1800. Jak se píše na stránkách Lomnicenadpopelkou.cz jako první se do jejich výroby pustil pekař Antonín Kynčl ze zavedené lomnické rodiny, která se věnovala pekařině již od 17. století. Evidentně jim to vynášelo, neboť byl i místní starostou, jak se tehdy říkalo purkmistrem. Suchary si tu získaly na oblibě a již v roce 1810 bylo v celé Lomnici 20 výrobců sucharů. Nejznámější z nich byl Michal Jína, který tu založil v roce 1910 první továrnu, jež vyvážela suchary do celého Rakouska-Uherska, ale posléze do dalších evropských zemích a i do Ameriky. V roce 1927 získaly dokonce suchary první cenu Grand Prix na světové výstavě v Paříži. V současnosti existuje spousta malých výrobců sucharů, kteří je stále pečou jako dříve s použitím kvalitních surovin. Dodnes se dochovalo celkem 40 originálních receptur, není tedy žádná jediná pravá. Rodiny, které je vlastní, si je ale uchovávají jako poklad.

Chráněné specialita

I dnes se u lomnických sucharů klade důraz na ruční výrobu. Suchary se pečou nadvakrát, nejprve se z kynutého těsta ochuceného kořením (pomerančovou kůrou, citronem a muškátovým oříškem) vytvarují dlouhé šišky a ty se upečou v peci. Poté se nakrájí na krajíčky, které se ještě suší, aby z nich vznikly tvrdé suchary. Nakonec se hotové suchárky obalují v silné vrstvě moučkového cukru. Koupit si je můžete ve čtyřech verzích – oříškové, mandlové, arašídové a dia. Lomnické suchary mají certifikát Chráněné zeměpisné označení a Zaručená tradiční specialita. Pod názvem Lomnické suchary se tak smí prodávat pouze ty pocházející přímo z Lomnice nad Popelkou a z okolí. Ty, které jsou odjinud, pak nesmí být označovány jako lomnické.

Suchárky podle Jozy Břízové

I přes jejich chráněný původ existuje spousta receptů, díky nimž si můžete lomnické suchary připravit také. Zkusit to můžete podle jednoduchého receptu vyhlášené kuchařky Vaříme zdravě chutně a hospodárně od Jozy Břízové, která byla vydána roku 1958. Připravte si 30 dkg polohrubé mouky, 16 dkg tuku nebo másla 1 a ½ dkg droždí, 5 dkg loupaných nasekaných mandlí. Do mouky rozdrobte tuk a zadělejte droždím vzešlým v několika lžících mléka. Zadělejte těsto tuhé jako na vánočku a nechte na teple vykynout. Pak vyválejte váleček silný asi 4 cm, nechte jej opět na plechu dlouho kynout a pak ve středně teplé troubě upečte. Druhý den krájejte na malé suchárky, obalujte je ve vanilkovém moučkovém cukru a sušte na plechu. Chcete-li mít suchárky se silnější vrstvou cukru, namáčejte je předem buď v hustém cukerném vařeném roztoku, nebo ve velmi řídkém škrobu uvařeném z bramborové moučky a cukru a nechte na vzduchu oschnout.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat