Lososa můžeme uplatnit v mnoha běžných receptech i delikatesách. Jak chutná nejlépe?
Losos je jedna z nejchutnějších ryb. Jeho narůžovělé maso navíc hezky vypadá na talíři, takže není divu, že tato dravá ryba patří k nejoblíbenějším.
Losos je unikátní i tím, že se v jistém smyslu řadí k mořským i sladkovodním rybám. Je to dáno jeho nesnadným životním cyklem, kdy se lososi ve sladkovodních tocích vytřou, mladé ryby pak putují do moře, kde dospějí, aby mohly proti proudu řek putovat do svého rodiště k založení další generace. Dnes se lososi často chovají uměle na farmách, které bývají poblíž mořského břehu severní Evropy i u velkých jezer Severní Ameriky, kde se losos aklimatizoval.
Jak lososa připravíme
Většinou koupíme filet chlazený nebo mražený, jen výjimečně celou rybu, jejíž zpracování vyžaduje větší zkušenosti. Filet prohlédneme, pomocí prstů nahmatáme případné kosti a pinzetou je vytáhneme. Lososa můžete před tepelnou úpravou zbavit kůže, ale připravíte se o chuť. Dietáři mohou kůži sloupnout až na talíři.
Tepelná úprava lososa
Výborné a dietní maso lososa můžeme péct v troubě, opékat na pánvi nebo grilovat či smažit obalované. To jsou nejoblíbenější tepelné úpravy. Doporučujeme lososa příliš nekořenit a neochucovat, aby vynikla jeho přirozená chuť. Hodí se k němu bylinky, citronový pepř, citrusy, zelenina, žampiony.
Losos ve studené kuchyni
Lososa nemusíme ani tepelně upravovat, skvělý je marinovaný čerstvý a lze ho využít do salátů, na chlebíčky a jiných studených laskomin. Známé jsou tataráky, ceviche, gravlax, sushi. Znalci doporučují čerstvý lososí filet po nákupu zmrazit na alespoň 48 hodin (tím se zlikvidují případní paraziti), pak nechat povolit v chladničce a teprve zpracovat na studenou kuchyni. Losos se kombinuje hlavně s koprem i jinými bylinkami, citronem apod. I zde se doporučuje to s ochucováním nepřehánět, abychom jemnou chuť masa nepřebili.
Uzený losos
Také uzený losos je delikatesa pro labužníky. S úspěchem ho využijeme třeba na různé chuťovky, jako náplň slaných palačinek nebo do salátů. I zde platí ohledně přídavných chutí, že méně bývá více. K uzenému lososu se nejvíc hodí žervé, kopr, citron.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Jak odstranit kůži z lososa. Poradíme, jak postupovat krok za krokem
Komentáře