Britská specialita fish & chips: Ryba s hranolky se typicky podává s hráškovým pyré a octem
9. 10. 2021 Vaření
Samozřejmě, že ve většině restaurací vám vyhlášený anglický pokrm donesou na talíři i s příborem. Nejvíc ale smažená ryba doplněná hranolky a tatarskou omáčkou chutná stejně z papírového kornoutu. Právě v takovém, vyrobeném z novin, si ji kdysi dávno vychutnávali již britští dělníci.
Přínos pro průmyslovou revoluci
V překladu název fish & chips znamená ryba a hranolky, ale všichni stejně tuto oblíbenou fastfoodovou specialitu znají pod jejím anglickým jménem. Dnes si na fish & chips můžete zajít i do luxusních restaurací, dřív byly ale ryby s hranolkami typickým jídlem chudiny a již v minulosti si i získaly status pouličního pokrmu. Historie fish & chips sahá do 19. století a nedávno tato smažená dobrota oslavila dokonce své 150. narozeniny. Vznik fish & chips se kryje s velkým rozvojem železnice v té době, která umožňovala dostat rychle ryby z přístavů do vnitrozemí. Už tehdy byl pokrm nejčastější stravou dělníků, což se prohloubilo ještě více ve válečných letech, kdy byly ryby jediným jídlem, které nebylo na příděl. Říká se dokonce, že fish & chips byly hlavním pohonem průmyslové revoluce v 19. století.
Mohlo by vás zajímat
Podle webu Woolacombefryer.com se dějiny tohoto jídla začaly psát již v roce 1860 v Londýně, kde Joseph Malin založil první obchod s rybami a hranolky na Cleveland Street. Prvenství si ovšem přivlastňuje rovněž město Mossely v hrabství Lancashire na severu Anglie, kde prý ale až v roce 1863 prodával pan Lees ryby a hranolky nejprve v dřevěné boudě na tržišti a později ve svém stálém obchodě, za jehož výlohou se skvěl nápis nepřipouštějící jakékoliv námitky: „Toto je rozhodně první obchod s rybami a hranolky na světě.“ Přesto možná podobné obchody existovaly již dřív. O skladu smažených ryb psal totiž spisovatel Charles Dickens již v roce 1839 ve svém románu Oliver Twist. Již poměrně brzy ale byly smažené ryby s hranolky povýšeny na luxusní pokrm, když je v roce 1896 Samuel Isaacs začal podle webu Frymax.co.uk nabízet ve své restauraci na porcelánových talířích, ovšem za cenu, za niž si je mohli dovolit i prostí dělníci. Kvůli snížení ceny pokrmu se fish & chips vždycky u stánků balily do novinového papíru. V roce 1980 se, jak se píše na stránkách Anisecatering.com, zjistilo, že kontakt potraviny s tiskařskou barvou není úplně bezpečný, aby se ale tradice udržela, vkládá se mezi noviny a pokrm papír nepropouštějící mastnotu, a nebo se ryba a hranolky dávají z nostalgie do speciálního papíru napodobujícího ten novinový, ale s inkoustem, který nijak neškodí.
Mohlo by vás zajímat
Zakápnuté octem a s hráškovým pyré
V pokrmu položku fish zastupuje bělomasá ryba, nejčastěji treska, které se smaží ve speciálním těstíčku, do něhož se přidává minerální voda nebo pivo, aby bylo dokonale křupavé. Koho napadlo přidávat k smažené rybě hranolky se přesně neví, nápad to byl i ale vynikající. Hranolky se obvykle podávají pokapané octem, což je v anglicky mluvících zemích vůbec oblíbená kombinace, jak dokládají slavné britské chipsy s octovou příchutí. K dokonalosti už pak stačí jen tatarská omáčka nebo majonéza, do nichž můžete namáčet rybu a hranolky. Obojí je nejlepší pro co nejlepší křupavost smažit ve fritovacím hrnci, pokud chcete pokrm aspoň trochu odlehčit, můžete hranolky upéct v troubě. Místo majonézy nebo tatarky zkuste podávat i jiné druhy omáček, třeba curry nebo další oblíbenou britskou klasiku – mátovou omáčku. Pokud si troufnete i na zdánlivě neobvyklé kombinace, dejte si k nim stejně jako ve Velké Británii hráškové pyré z rozmačkaného zeleného hrášku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Komentáře (1)