Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 rad, jak vařit opravdu levně: Plánujte, využívejte zbytky a vařte taky bez masa!
Zdroj: zdroj: Freepik, pressfoto

Máte v lednu trochu hlouběji do kapsy? Ušetřete na jídle. Poradíme vám, jak to udělat, abyste nevyhazovali peníze ani potraviny. Zkuste se držet několika praktických tipů a uvidíte, že to půjde! Vařit se dá dobře i jednoduše i s málem!

1. Týdenní plán

Levné vaření začíná promyšleným plánováním. Několik dní předem si promyslete, co chcete v následujících dnech vařit, a podle toho nakupujte. Můžete tak pořizovat velká balení a využívat speciální nabídky. Věřte, že vyplatí věnovat plánování půl hodiny týdně. Určitě výrazně ušetříte a zároveň pak lépe využijete i zbytky.

2. Nakupujte ve větším množství

Podívejte se do své spíže a uvidíte, kolik potravin má dlouhou dobu trvanlivosti. Od těstovin, kuskusu, rýže nebo čočky přes rajčatový protlak a olej až po konzervy tuňáka nebo nakládanou zeleninu. Všechny tyto potraviny nakupujte ve větším množství, když jsou ve slevě. Ušetříte tak peníze a vždy máte k dispozici trvanlivé základní suroviny, které můžete kombinovat se zbytky těch rychle se kazících a připravovat chutná jídla.

3. Nechoďte do obchodu hladoví

Určitě jste to zažili. Šli jste nakupovat s kručícím žaludkem a nakonec jste do nákupního vozíku bezmyšlenkovitě házeli chipsy, sušenky, mini salámy, tabulku čokolády a spoustu dalších vlastně úplně zbytečných věcí. Všechno to krásné plánování bylo k ničemu! Zvykněte si nakupovat s plným žaludkem a s pečlivě připraveným nákupním seznamem v ruce.

4. Vyberte ten správný obchod

I v diskontních prodejnách můžete získat zboží, které je kvalitní. Pokud potřebujete nebo pokud chcete ušetřit, běžné věci nakupte v levnějších řetězcích. Pak jen v supermarketu doplňte o zboží, které diskonty nemají. Nebojte se tzv. privátních značek řetězců, které jsou mnohem levnější a splňují standardy kvality.

5. Dávejte přednost sezónním a regionálním potravinám

Dobrým příkladem jsou zahradní jahody. Jsou k dostání po celý rok, pokud je ale koupíte mimo sezónu, zaplatíte mnohem více, protože se dovážejí například ze severní Afriky nebo Španělska. Proto byste měli raději kupovat sezónní produkty pocházející z daného regionu – jsou nejen levnější než dovážené výrobky, ale také čerstvější a šetrnější k životnímu prostředí. V lednu bývá ještě stále v dobré kondici uskladněná kořenová zelenina, vypěstovat si doma můžete i vlastní klíčky

6. Odhadněte, co budete opravdu potřebovat

Nakupovat do zásoby potraviny, které se musí brzy spotřebovat, má smysl pouze v případě, že je plánujete připravit nějaké konkrétní jídlo. Proto nekupujte tři kilogramy zlevněných paprik, a to ani v případě zvlášť výhodné ceny, když do oblíbeného leča nakrájíte maximálně kilo. Je přece škoda za pár dní vyndat z lednice nahnilou či plísní pokrytou zeleninu a vyhodit ji do koše! Ale zároveň, kdybyste přece jenom navařili více, než zvládente sníst, hotové vychladlé jídlo zamrazte. 

7. Využívejte zbytky 

Nenechávejte suroviny zkazit. Může to znít jako samozřejmost, ale není to tak snadné. Základem je „optimální využití zbytků“. To, co nemůžete použít na jiné pokrmy, lze obvykle zmrazit –  například mleté maso, většina zeleniny a omáček. Pokud vám například zbyla rýže, můžete si druhý den připravit lahodný nákyp z rýže a zeleniny.

8. Nevyhazujte jídlo zbytečně brzy

V zásadě nemusíte brát datum minimální trvanlivosti striktně – mnoho výrobků lze používat o několik dní (někdy i týdnů) déle. Pokud například rýži, těstoviny, kuskus nebo čaj skladujete na suchém a čistém místě,vydrží ještě mnoho týdnů po datu doporučené spotřeby. Ani u čerstvých potravin, jakými jsou různé druhy jogurtů, mléko nebo máslo, nemusí být datum minimální trvanlivosti datem vyhození. Měli byste si výrobky pozorně prohlédnout, přivonět si k nim a důvěřovat svým smyslům. Ve většině případů můžete tyto výrobky používat neotevřené ještě několik dní po datu minimální trvanlivosti. Bezprostředně po uvedeném datu spotřeby však raději zlikvidujte například mleté maso, opatrní buďte také u uzenin.

9. Maso nemusí být každý den

Vařit levně znamená vařit i bezmasá jídla, protože maso je často nejdražší složkou. Nemusíte se úplně vzdát masa, ale několik vegetariánských jídel týdně může ulevit vaší peněžence a navíc je méně masa prospěšné pro vaše zdraví. Koneckonců odborníci na výživu doporučují sníst maximálně 600 gramů masa nebo uzenin týdně.

10. Zkuste to bez polotovarů

Nekupujte to, co můžete sami vyrobit. V mnoha případech jsou hotové výrobky zbytečné a příliš drahé a někdy neušetří ani čas. Například směsi na pečení, do kterých stejně musíte přidat čerstvé mléko a vejce. Nevyplatí se ani balený a umytý salát, který se nejen kazí mnohem rychleji než čerstvý, ale mohou se na něm množit i bakterie.Hotové těsto na pizzu ušetří jen minimum času na přípravu, ale stojí podstatně více než potřebné suroviny a obsahuje i zbytečná éčka. Domácí je chutnější, zdravější a levnější!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více