Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdly, řezy, rohlíčky… Připravte si sladké dobroty z českých jablek!
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Milujete šťavnatá křupavá česká jablka? Užijte si jejich sezonu na maximum a upečte si třeba koláč, řez nebo závin s jablky. A pokud vás na pečení neužije, zapojte jablka do nepečených dezertů. I ty chutnají báječně!

Klasické štrúdly

Většina lidí předpokládá, že jablečný závin neboli štrúdl je český moučník, který nám sebrali Rakušané. Ti ale zase tvrdí, že tento moučník pochází od nich, respektive z Rakouska-Uherska. Kdo ví... Každopádně, po historii dnes pátrat nemusíme, jen po dokonalé chuti. Štrúdl můžete připravit z taženého, listového, tvarohového i kynutého těsta a kromě jablek do něj patří obvykle i rozinky, skořice, případně oříšky. Nabízíme vám tři nejzajímavější recepty: 

Vláčné řezy

Řezy platí mezi hospodyňkami za nejoblíbenější moučníky. Nepotřebujete na ně totiž obvykle žádné speciální vybavení. Stačí hlubší plech a trouba. Aby výsledná dobrota nebyla suchá, hodí se řezy doplnit krémem, šlehačkou, nebo jinou přísadou, která učiní moučník vláčný. Výtečný je například pudink, svoji práci ale udělá třeba i sníh z bílků. Co si vyberete? 

Tak akorát do ruky

Rohlíčky, kapsičky nebo tyčky jsou dobroty tak akorát do ruky. Hodí se jednak jako malé pohoštění, ale také na svačinku, třeba pro děti do školy, nebo pro dospělé či děti na výlet. Ozvláštnit chuť kapsiček či rohlíčků můžete kořením nebo mletými či sekanými oříšky, případně kombinací jablek a hrušek. 

Nepečené lahůdky

Nemáte moc času, jste na chatě se skromným vybavením, nebo doma trouba stávkuje, ale vy přesto chcete svým blízkým připravit něco sladkého z jablek? Tuhle situaci zachrání nepečené moučníky! Kombinací je nepřeberně. V nejjednodušší verzi stačí uvařit pudink a nalít jej po pohárků střídavě s jablky a piškoty. Anebo zkuste nepečený koláč ze sušenek a ořechů, případně dortík s moštem, mandlemi a skořicovou pěnou. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více